Aanslag op korpschef politie

Politiebureau Kerkplein, mei 1940

Sinds 27 mei 1941 was Willem Marinus Versteeg de NSB korpschef van de Wageningse politie.

Op 9 maart 1943 om 23.35 uur kwam commissaris Versteeg met zijn vrouw thuis bij zijn woning bovenop de Wageningse Berg. Bij het openen van de garagedeur vielen er twee schoten, die geen doel troffen. Een derde schot verwondde Versteeg.
De verwondingen waren niet ernstig en Versteeg sloeg direct groot alarm.
Na de komst van de gemeentepolitie en de Sicherheitspolizei bleek dat twee schoten waren terechtgekomen in de deur van de garage waarvan de kogels het hout hadden doorboord. De kogels zijn ter plaatse teruggevonden en bleken loden kogels te zijn kaliber 9 mm, vermoedelijk afkomstig uit een oud model legerrevolver.

De inmiddels gewaarschuwde brigadier Misbeek met zijn politiehond Marko heeft gedurende de nacht een onderzoek ingesteld. De schutter bleek zich te hebben opgesteld achter een kolenkist circa vijf meter van de garage verwijderd.

Een brigadier van de gemeentepolitie hield om 0.10 uur een fietser aan, die uit de richting Renkum kwam. Deze fietser W.T. Richards werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau omdat hij op een ongebruikelijk uur in de buurt van het misdrijf was. In de namiddag van 10 maart werd hij overgebracht naar de SD in Arnhem.
Daar bekende hij, dat hij samen met drie andere personen bij de woning van Versteeg, de commissaris van politie had willen ombrengen. De opdracht kwam van Willem Westland. Een andere verdachte Chr. Steijn werd eveneens gearresteerd, de verdachten J. W. Jacobs en K.R. Verschuur waren voorvluchtig.

Wapens werden op de verdachten niet gevonden, ook niet in hun woningen. Op 12 maart werd door de Sicherheitspolizei op aanwijzing van een der verdachten meerdere wapens in een bos onder de gemeente Renkum aangetroffen in een ondergrondse schuilplaats.

Willem Westland en een brigadier van politie werden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag en moesten onderduiken.

Deze aanslag was een poging van het verzet om de foute commissaris van politie te liquideren.


Bronnen

Gemeentearchief Wageningen
Wageningse Dienders, G. Olinga

Zie ook Willem Marinus Versteeg

 

 

Plaats een reactie