Stolpersteine in Bennekom

30 september 2017 -  

 

De historische vereniging Oud-Bennekom heeft 24 Stolpersteine laten plaatsen voor tijdens de bezettingsjaren weggevoerde Joodse bewoners en – onderduikers uit Bennekom.

Op 11 augustus 2017 werden 21 Stolpersteine in het dorp Bennekom geplaatst door de initiatiefnemer van het project Stolpersteine Gunther Demnig en op 27 september 2017 de resterende drie stenen aan de Bosbeekweg te Bennekom.

Twee Stolpersteine aan de Bosbeekweg herinneren aan Emanuel en Fanny Manasse.

Familie Manasse, Renkum

 

Emanuel Alexander (Maantje) Manasse was drogist, boekhandelaar en uitgever van de Renkumse Courant en woonde aan de Dorpsstraat in Renkum. Hij werd op 21 november 1882 in Renkum geboren en was getrouwd met Fanny Hartogsohn, zij was afkomstig uit Emden, Duitsland waar zij op 14 mei 1885 werd geboren.
Het echtpaar Manasse kreeg twee zonen, Herman en Eugene.

In oktober 1940 moesten alle ondernemingen van Joodse eigenaren en alle ondernemingen met een overwegend Joods belang worden gemeld bij de Wirtschaftsprüfstelle (bedrijfscontroledienst), waarna zij door de Duitse autoriteiten een Verwalter of zaakwaarnemer kregen toegewezen. Alle transacties moesten vanaf dat moment door deze Verwalter worden goedgekeurd. Nadat de Joodse eigenaren waren gedeporteerd werden de ondernemingen in beslag genomen, geliquideerd of verkocht.

In oktober 1942 verdween de familie Manasse uit Renkum. Het echtpaar Manasse-Hartogsohn was ondergedoken in De Leeuwerik in Bennekom. In maart 1943 werden ze op het onderduikadres gearresteerd en op 2 april overgebracht naar kamp Westerbork, waar zij in barak 62 verbleven, op 6 april werden ze op transport gesteld naar Sobibor waar ze op 9 april 1943 werden vermoord. 

Emanuel A Manasse en Fanny Hartogsohn worden herdacht op de Naamlijst van het Joods monument De Levenspoort in Wageningen [onthuld 4 mei 2000] en op de plaquette aan de klokkentoren van het raadhuis van de gemeente Renkum in Oosterbeek[onthuld 4 mei 2011]

In het dorp Renkum herinnert de Manasseweg aan deze familie.

 

Reacties zijn gesloten.