Burgemeester, wethouders en de gemeenteraad

 

 

In 1940 was ir. M.J. IJzerman burgemeester van Wageningen, de wethouders waren Th.J.J. Vonk en W. van der Weide.
Gemeentesecretaris was P. Bergsma.
B&W en gemeenteraad

De gemeenteraad bestond uit de personen dr. J.R. Beversluis, H. van Dam, S.J. Daniëls, J. Dolphijn,  J.H. Geldhoff, F.B. Jordens, J. van de Peppel, W. Roskam, J. Rothuizen, prof. dr. H.J.C. Tendeloo, J.H. Thijs, J. van Triest en G.J.C.W. Westland.

Eind juli 1940 werd door de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied bepaald, dat de leden van gemeenteraden die lid waren van de Communistische Partij Nederland of de Revolutionair Socialistische Partij Nederland, per direct de werkzaamheden als gemeenteraadslid dienden neer te leggen.

De leden H. van Dam en J. Dolphijn moesten vanaf die datum hun werkzaamheden voor de raad staken.

Gekozen bestuursorganen waren vanaf juli 1941 verboden door het nazibewind.
De bezetter verordonneerde dat de werkzaamheden van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad per 1 september 1941 zou blijven ‘rusten’ Hun taken werden na die tijd waargenomen door de burgemeester.

Vanaf april tot september 1943  was burgemeester IJzerman met ziekteverlof. Wethouder W. van der Weide was de waarnemend burgemeester in die periode.

Op 2 december 1943 werd aan burgemeester IJzerman ontslag verleend door de secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken. De NSB’er en SD’er W.H. van den Brink werd op 14 februari 1944 benoemd tot burgemeester van Wageningen. Ook in deze periode was W. van der Weide waarnemend burgemeester.  Op 13 mei 1944 werd van den Brink als burgemeester geïnstalleerd.

 

Bronnen:
Gemeentearchief Wageningen.

 

Reacties zijn gesloten.