Remembrance Day

10 november 2013 -  

 

Remembrance Sunday

 

Elk jaar, op de tweede zondag in november wordt in London bij de cenotaaf Whitehall de gevallenen van de Wereldoorlog I en II en van alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien, herdacht.

Oosterbeek Airborne begraafplaats

Oosterbeek Airborne begraafplaats

 

In Oosterbeek op de Airborne Begraafplaats (Arnhem Oosterbeek War Cemetry 1939-1945) vindt op zondag 11 november eveneens een herdenking plaats. De initiatiefnemer en organisator van deze derde herdenking is de heer Laurens van Aggelen.

Elk jaar om 11.00 uur, op de elfde dag van de elfde maand wordt de wapenstilstand, die het einde betekende van de Eerste Wereldoorlog, herdacht in België, Canada, Frankrijk, Gr. Brittannië en Zuid-Afrika.

In België is 11 november de nationale herdenking- of wapenstilstandsdag voor de slachtoffers uit Wereldoorlog I en II, en alle oorlogen in de wereld. Bij de Menenpoort in Ieper, het Brits oorlogsmonument gebouwd in 1927, waar de namen van 54.896 vermisten staan gegraveerd, is ieder jaar een herdenking. Sinds 1929 wordt bij de Poort elke avond om 8.00 uur de Last Post gespeeld. Uitgezonderd de jaren 1940-1944.

Canada herdenkt op 11 november alle oorlogsslachtoffers. Bij het Nationaal Oorlogsmonument (National War Memorial) met het graf van de onbekende soldaat in Ottawa, vindt de officiële herdenking plaats.

In Frankrijk wordt de officiële herdenking gehouden op 11 november, Anniversaire de ‘l Amistice, bij het graf van de onbekende soldaat en de herdenkingsvlam bij de Arc de Triomphe in Parijs.

In Zuid-Afrika worden de herdenkingen voor de gevallenen gehouden op de zondag na 11 november bij de cenotaaf in Johannesburg en bij het War Memorial in Pretoria.

Nederland herdenkt, tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, de burgers
en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn
omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties
en bij vredesoperaties

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.