Onthulling Holocaustmonument Levenslicht

22 januari 2020 -  

 

HerinneringsSteen Synagoge

Op zondag 26 januari 2020 onthult burgemeester Van Rumund om 19.00 uur een deel van het tijdelijke Holocaust monument ‘Levenslicht’ aan de Walstraat in Wageningen. Het tijdelijke monument komt te staan op de plaats waar tot mei 1940 de Synagoge stond en tegenover het Joods monument ‘De Levenspoort’

Deze onthulling vindt plaats aan de vooravond van The Holocaust Memorial Day. Op deze dag – 27 januari – worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

In Rotterdam is donderdagavond 16 januari het tijdelijke gehele Holocaustmonument Levenslicht onthuld, het heeft een diameter van 20 meter. Het monument is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het aantal stenen staat voor 104 duizend Nederlandse Joden, Roma en Sinti die slachtoffer werden van de Holocaust. Het kunstwerk gaat in delen naar 170 gemeenten in Nederland.

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

Het monument ‘Levenslicht’ is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

 

 

Reacties zijn gesloten.