Gerrit Gijsbertus Jansen

Monument kamp Wöbbelin Foto: collectie Paul Niessen
Monument kamp Wöbbelin
Foto: collectie Paul Niessen

Wageningen 24 juni 1918 – Wöbbelin 25 februari 1945

Gerrit Gijsbertus Jansen werd op 24 juni 1918 in Wageningen geboren, hij was de zoon van Martinus Jansen en Janna Maria van Zetten.
De kruidenier Martinus Jansen overleed op 1 november 1918 namiddags om 5 uur in zijn woning Veerstraat 71, 37 jaar oud.

In het Politiedagrapport van 12 juni 1940 staat het bericht te lezen dat de Reserve kapitein Marijne te Barneveld door tussenkomst van de burgemeester van Wageningen, verzoekt een onderzoek in te stellen naar Jansen, soldaat bij het 1e Regiment Huzaren 3e Escadron te Barneveld die sinds 12 mei wordt vermist. Bovengenoemde Jansen is Gerrit Gijsbertus Jansen die op 29 mei door voorgenoemde kapitein een verlofpas is verleend.

Gerrit Gijsbertus Jansen was kruidenier in de winkel van zijn moeder Janna Maria
Jansen – van Zetten aan de Veerstraat in Wageningen.

Gerrit Jansen en zijn moeder hadden na de evacuatie van Wageningen op 1 oktober 1944 onderdak gevonden bij boswachter Van Garderen in Leusden. Op 8 januari 1945 vond er een inval plaats door de SD Apeldoorn onder leiding van Hauptscharführer Theodoor Verhulsdonk, ze waren op zoek naar Van Garderen, die was niet thuis. Gerrit Jansen en Carolina van Garderen-van Eck werden meegenomen naar de Willem III kazerne in Apeldoorn. Carolina van Eck werd na 7 weken vrijgelaten.
Gerrit Jansen werd overgebracht naar kamp Amersfoort en op 4 februari 1945 op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Gerrit kreeg in Neuengamme het gevangennummer 70624.
Vanuit Neuengamme werd Gerrit overgebracht naar het buitenkamp Wöbbelin.

Uit het bericht van 8 augustus 1946 van het Informatiebureau van het Nederlandsche Rode Kruis, ontleend aan het extract uit het overlijdensregister te Hamburg blijkt dat Gerrit Gijsbertus Jansen aan de gevolgen van dysenterie is overleden op 25 februari 1945 om 18.00 uur in Wöbbelin.

Gerrit Gijsbertus Jansen staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen.


Bronnen

Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden 1946 no. 121.
A.M. van Gent/Marketgarden.com
Gelders Archief, collectie Boeree
Foto: collectie Paul Niessen