Sportmonument

Sportmonument bij het voetbalstadion
Sportmonument bij het voetbalstadion

Op 3 mei 1952 werd bij het voetbalstadion op de Wageningse berg een monument onthuld ter nagedachtenis aan Wageningse sportmensen die door oorlogsgeweld om het leven kwamen.

De entourage van het geheel was een ontwerp van architect Wiedijk.
Het zandstenen monument was een ontwerp van de kunstenaar Ben Guntenaar. Het stelt voor een stervende man, die de brandende fakkel overgeeft aan de levende mens.

De gedenksteen in de muur heeft als inscriptie:

Ter nagedachtenis aan de vrienden die de  Wageningse sportgemeenschap in de oorlog zijn ontvallen.

Sportmonument Mondriaanlaan
Sportmonument Mondriaanlaan

De totstandkoming van het monument kent een lange geschiedenis. Al op 21 augustus 1945 deed de Commissie Oprichting Voetbal Monument van de V.V. Wageningen een aanvraag aan het college van burgemeester en wethouders. Ze vroegen alleen toestemming tot plaatsing, de kosten kwamen voor rekening van de commissie c.q. de leden van V.V. Wageningen.
Door de oprichting van de Wageningse Sportbond werd het plan echter gewijzigd, de gehele Wageningse sportgemeenschap moest in de plannen voor het monument betrokken worden.

Het sportmonument is in 1998 verplaatst naar de Mondriaanlaan in de nabijheid van het sportpark Ketwich Verschuur.
De muursteen is verdwenen maar de oorspronkelijke tekst staat op een metalen plaat op de sokkel van het monument.

Onthulling naamplaat

Vrijdagmiddag 1 mei 2015 werd aan de Mondriaanlaan in Wageningen de Naamplaat onthuld die is aangebracht aan het Sportmonument.

lees verder
Onthulling Naamplaat Sportmonument. Foto: Cees Beumer
Onthulling Naamplaat Sportmonument.
Foto: Cees Beumer

Op de Naamplaat staan 17 namen vermeld van leden van Wageningse sportverenigingen die omkwamen tijdens de bezettingsjaren 1940-1945.

De onthulling werd verricht door de burgemeester van Wageningen de heer G.J.M. van Rumund, de heer H. van Rhoon, oud-bestuurslid van FC Wageningen en Bart Eulen (aanvoerder B1 van voetbalvereniging WVV Wageningen).

Bij de onthulling waren onder andere nabestaanden van de omgekomen sporters, (jeugd)leden van de sportverenigingen en omwonenden aanwezig.

Burgemeester van Rumund hield een toespraak waarin hij de symboliek van het sportmonument memoreerde: Dit sportmonument stelt een stervende man voor, die de brandende fakkel overgeeft aan de levende mens. Dat wij hier met meerdere generaties aanwezig zijn en het feit dat het monument door meerdere sportverenigingen is geadopteerd, past perfect bij deze symboliek. Daarnaast overhandigde de burgemeester het adoptieboek aan de aanvoerder van de B junioren van WVV. Het monument is via een roulatiesysteem geadopteerd door de jeugd- en junioren teams van de Wageningse sportverenigingen WVV Wageningen (voetbal), KV Wageningen (korfbal), WAVV (voetbal) en SKV (voetbal). Het eerste jaar nemen de D-pupillen van WVV de zorg voor het monument voor hun rekening.

Tijdens het voorlezen van de 17 namen werden witte rozen gelegd door de jeugdleden van WVV.

Het sportmonument is ontworpen door kunstenaar Ben Guntenaar en heeft vanaf de oorspronkelijke onthulling op 3 mei 1952 jarenlang voor het voetbalstadion op de Wageningse Berg gestaan. In 1998 is het monument verplaatst naar de Mondriaanlaan in de wijk Noordwest.

Namen Sportmonument

Ter nagedachtenis aan de vrienden die de Wageningse sportgemeenschap in de oorlog zijn ontvallen.

lees verder
Naamplaat Sportmonument

Wageningse Voetbal Vereniging

H. van Dam
A. Eimers
J. van Harn
J.N. Jochems
B. Looijs
G.G. van Poeteren
J. Westland
W. Westland
J.H. Willemsen
W. Zittersteijn

Korfbalvereniging VADA

E.R. Caspers
C. van de Kraats

Sportvereniging SKV

B. Oranje
G. IJzelendoorn

Voetbalvereniging WAVV

J.W. van Aggelen
A. Bozelie

Gymnastiekvereniging HBS

A.K. Jansen

 

Initiatief: Voetbal Vereniging Wageningen
Ontwerper: Ben Guntenaar.
Onthulling: 3 mei 1952