Louk en Jettie van der Woude

10 maart 2019 -  

 

In Memoriam

1944 – 2019

Twee Wageningse kinderen

 

Louk en Jettie van der Woude

Louis Hein [Louk]1932 en Henriette Frederika [Jettie] 1935 van der Woude waren de zoon en dochter van Alexander van der Woude en Elsiene Helena Kropveld.

Geboren en getogen –  Louk werd geboren aan de Veluviaweg en Jettie aan de Ericalaan – Wageningse kinderen.
De Ericalaan bevond zich in de ruim opgezette en landelijk gelegen wijk Hamelakkers [Sahara].
De zomervakanties werden doorgebracht in Zandvoort, dikwijls met de familie Kropveld. Behalve in 1941 toen het gezin van der Woude per trein de vakantie doorbracht in Friesland.

In september 1938 ging Louk naar de eerste klas van de Wageningse Schoolvereniging aan de Ritzema Bosweg. Ook Jettie volgde haar broer naar deze school.
Op 16 augustus 1941 kregen alle Wageningse scholen de circulaire no. 933 van de secretaris-generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbeleid voor het opgeven van joodse leerlingen. De Wageningse Schoolvereniging stuurde op 5 september 1941 de opgave van Joodse leerlingen aan het gemeentebestuur van Wageningen. De drie Joodse leerlingen werden direct van school gestuurd. Louk en Jettie van der Woude waren twee van die leerlingen. Marcel van der Horst de derde leerling.

Alexander en Elsiene van der Woude gingen hun kinderen, Louk en Jettie zelf lesgeven. Ook Marcel van der Horst was een leerling van de Ericaschool.

Middels een brief van het Bureau afvoer Burgerbevolking betreffende evacuatie van Joden d.d. 17 november 1942 no 922 afd. A.S. aan de gemeente Wageningen blijkt dat de Joodse inwoners hun woningen moeten verlaten.

Louk en Jettie verlieten met hun ouders Wageningen en gingen wonen [onderduiken] in Utrecht aan de Hugo de Grootlaan. In februari 1944 werd het gezin van der Woude, tijdens in inval gearresteerd.
Na hun arrestatie werden Louk en Jettie met hun ouders naar Westerbork getransporteerd. Het gezin van der Woude is op 22 februari 1944 als strafgeval in barak 67 in kamp Westerbork terecht gekomen en op 3 maart op transport gesteld naar Auschwitz.

Jettie en Louk van der Woude en hun ouders werden op 6 maart 1944 in Auschwitz vermoord.

Louk en Jettie van der Woude worden herdacht op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg.

 

 

Bronnen:
H.Langendijk
Kropveld collectie
Herinneringscentrum kamp Westerbork
Stadsarchief Amsterdam
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.