Identificatie en herbegrafenis Oosterbeek

1 oktober 2015 -  

 

Woensdagmiddag 30 september 2015 werden de stoffelijke resten van Reinder Nachtegaal en Cornelis Johannes Wierstra herbegraven op de algemene begraafplaats in Oosterbeek. 

Oosterbeek algemene begraafplaats

Oosterbeek algemene begraafplaats

Dit gebeurde tijdens een besloten ceremonie in het bijzijn van nabestaanden en burgemeester Jean Paul Gebben van Renkum.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht [BIDKL] identificeerde beide mannelijke slachtoffers. Reinder Nachtegaal was een inwoner van Wageningen en Cornelis Johannes Wierstra was afkomstig uit Den Haag en woonde tijdelijk te Oosterbeek. Ze kwamen om tijdens en na de geallieerde luchtlandingen in september 1944 bij Arnhem. Na de bevrijding in mei 1945 werden ze naamloos in Oosterbeek begraven.

In oktober 2011 gaf de gemeente Renkum Defensie toestemming voor de opgraving van zeven naamloze burgerslachtoffers voor identificatieonderzoek. Historisch onderzoek door de BIDKL had eerder uitgewezen dat Nachtegaal en Wierstra zich zeer waarschijnlijk onder de onbekenden bevonden. De BIDKL hoopt nog meer onbekende slachtoffers uit het groepsgraf te identificeren.

Meer informatie over Reinder Nachtegaal.

Reacties zijn gesloten.