Herdenking Bergzicht Woudenberg

17 oktober 2019 -  

 

Vijftien mannen herdacht bij monument Bergzicht 

 

Bij monument Bergzicht in Woudenberg zijn op 16 oktober 2019 de vijftien mannen herdacht die er 77 jaar geleden door de nazi’s werden gefusilleerd. Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, las hun namen op en plaatste een krans.

Ook de burgemeester van Woudenberg, Titia Cnossen, en de voorzitter van de Stichting Oud Woudenberg, Johan de Kruijff, legden een krans op de plaats van de fusillade, evenals bestuursleden van de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren.

De kleindochter van één van de gefusilleerden, Hendrik van Dam, las de indrukwekkende afscheidsbrief voor die haar grootvader voorafgaand aan de executie had mogen schrijven.
Hendrik van Dam was tot juli 1940 gemeenteraadslid in de gemeente Wageningen.

Twaalf van de gefusilleerde mannen waren gevangenen van Kamp Amersfoort, drie kwamen er uit de gijzelaarskampen in Sint Michielsgestel en Haaren. De meesten waren communist en afkomstig uit Amsterdam of het oosten van het land, vooral uit Deventer. Ze hadden veelal naast hun werk zoals bakker of badmeester een functie in de gemeentepolitiek, werkten bij een verboden vakbond of voor de ondergrondse communistische krant De Waarheid.

Bron: Nationaal Monument Kamp Amersfoort

 

Klik hier voor meer informatie en foto’s van de herdenking

Reacties zijn gesloten.