Ziekenhuis Ziekenzorg
In augustus 1939 werd een algehele mobilisatie van het Nederlandse leger afgekondigd.
Voor het ziekenhuis betekende dat één van de artsen onder de wapenen werd geroepen evenals de voorzitter en penningmeester van het stichtingsbestuur.
Er werden plannen voorbereid voor een evacuatie van de patiënten naar Dordrecht, in door de regeringscommissaris toegezegde auto’s.
De inval van 10 mei 1940 doorkruiste al deze plannen.
In de vroege ochtend van 10 mei liet de geneesheer-directeur Dr. Boes tien ernstig zieken en drie verpleegsters overbrengen naar het Johanniter ziekenhuis te Bennekom.
Met behulp van particuliere auto’s en een vrachtwagen van het Rode Kruis werden de overige patiënten en delen van de inventaris naar de haven vervoerd.
De patiënten werden met de Wageningse bevolking afgevoerd in Rijnaken. De meeste patiënten maakten de reis in het ruim van een schip op harde houten banken of gewikkeld in dekens op de grond.
Op 11 mei 1940 arriveerde het konvooi van schepen in Nieuwpoort en daar werden de patiënten en verpleegkundigen in onderkomens in de omgeving verspreid.
Op 17 mei werd een delegatie van ‘Ziekenzorg’ naar Wageningen gestuurd om de situatie daar op te nemen.
Een granaat had de gang en de operatiezaal van het ziekenhuis ernstig beschadigd.
Op 20 mei 1940 werd begonnen met het repatriëren van de patiënten, het schip dat voor de achtentwintig patiënten werd gebruikt was deze keer beter ingericht.
Een aantal ernstig zieken werd met ziekenauto’s naar Wageningen vervoerd.