17 september 1944
Al vóór de luchtlandingen vielen er bommen op Wageningen.
Om alle zwaargewonden van het bombardement op de ‘Sahara’ te kunnen opvangen, stuurden de artsen de ‘lichte’ gevallen naar huis.
Tijdens de luchtlandingen van september 1944 kreeg het ziekenhuis steeds meer militaire slachtoffers te verwerken, de eerste opvang en verzorging vond alleen in de avond en nacht plaats, omdat er dan pas gelegenheid was om de gewonden aan te voeren.
Om de enorme toevloed van gewonden op te vangen bleek de ruimte in het ziekenhuis te klein. Gewonde militairen werden later doorgestuurd naar Ede en Amerongen.
Een deel van de patiënten werd op 26 september 1944 met bakfietsen, handkarren en boerenwagens door inwoners van Veenendaal opgehaald, zij vertrokken in een lange colonne naar Veenendaal.
Daar werden ze ondergebracht in barakken aan de Dijkstraat, van het voormalig kamp van de Dienst Uitvoering Werken.
In de keuken werd een operatiekamer ingericht waar de meegereisde chirurg Kröger de van alle kanten aangevoerde gewonden opereerde.
De in Wageningen achtergebleven patiënten werden ’s nachts overgebracht naar de kelders van het gebouw van de vakgroep Tropische Plantenteelt aan de Ritzema Bosweg.
De Duitsers haalden op 27 september de gewonde Duitsers weg uit het ziekenhuis en later kwamen ze de gewonde Engelsen soldaten weghalen.
Op 1 oktober werden de patiënten, die in de kelders van Tropische Plantenteelt verbleven, samen met dr. C. A. van Hees met wagens van circus Boltini uit Zeist naar Veenendaal en Utrecht gebracht.
Hevige kou maakte in december 1944 het verblijf in het kamp aan de Dijkstraat in Veenendaal onverantwoord en men verhuisde het noodhospitaal naar de fabriek van D&S van Schuppen in de Zandstraat.
De eigenaar drs. Frederikse bood het nog leegstaande deel van zijn net nieuwgebouwde fabriekspand aan en liet zijn technische dienst de meegebrachte inmiddels verroeste bedden en materialen opknappen. Tegen het einde van de oorlog brak er een tyfusepidemie uit in het noodhospitaal. Eén van de slachtoffers was de chirurg Kröger.
In juli 1945 keerden de patiënten terug naar Wageningen.
Bronnen
“10 mei 1940 Wageningen in Oorlogsbrand” Ad Rietveld
125 jaar Ziekenzorg Wageningen, een uitgave van de Stichting Pieter Pauw.
A.L.N. Rietveld en R.A.R. Elders.
Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Vier ziekenhuizen van samenwerking naar fusie naar nieuwbouw.
Gemeentearchief Veenendaal.
Stukken betreffende de medische verzorging van naar Veenendaal geëvacueerde personen.
´Bouwen en Bommen op de Wageningse Berg´ Reinier A.R. Elders deel II