Ede straatnamen verzetsmensen

23 april 2017 -  

 

 

Burgemeester van der Knaap maakte op het Vrijheidsfestival – herdenking van de bevrijding van Ede op 17 april 1945-   bekend dat op de nieuw te bouwen wijk op het voormalig kazerneterrein Simon Stevin 15 verzetsvrouwen en – mannen worden herdacht met een straatnaam. Vijf verzetsmensen uit de omliggende dorpen zullen eveneens met een straatnaam worden herdacht  in hun eigen dorp.

Bijzonder is de vermelding van de vrouwelijke verzetsmensen. Deze bijzondere groep vrouwen hebben belangrijk en gevaarlijk werk verricht tijdens de bezettingsjaren, maar zijn na de bevrijding in 1945 meestal vergeten!

Een van hen was Rachel Roos, een Joodse onderduikster die met haar moeder, het gezin van haar broer, haar verloofde Marcel en zijn familie vanuit Rotterdam een onderduikplaats vond in Bennekom. Rachel Roos, beter bekend als Didi Roos sloot zich aan bij de verzetsgroep van Bill Wildeboer in Ede. In november 1944 werd zij gearresteerd en zwaar mishandeld tijdens haar gevangenschap in Apeldoorn. Ze overleefde en trouwde op 9 mei 1945 met haar Marcel in Ede.
Rachel Roos overleed in november 1989 in Israël.

De andere namen zijn:
Ede: Janny Laupman – Wiesje Boonzaaijer – Piet Rombout –Pieter van Vark – Ariën Thomassen –Egbert Veen – Rijk Tigelaar – Piet Smit –Cornelis Verduijn –Cornelis Garritsen- Barend Veenendaal – gebroeders Steenbergen – Folkert Roosjen – Henk Wildenburg .
Bennekom: Simon van den Bent – Jan Willem Schouten – Peter Roseboom.
Lunteren: Henk en Wim van der Mheen.
Ederveen: Gerard Lambert.

 

In het boek Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1945 is het verhaal over Didi Roos te vinden geschreven door Anneke Nagtegaal.

De meeste van bovengenoemde namen komen voor in het boek ‘Door de vrijheid geroepen’ van Ben Verduijn

 

Reacties zijn gesloten.