Het Roode Dorp

 

Vrijdag 26 maart 1943

In de woonwijk Volkswoningbouw in de volksmond ‘Het Roode Dorp’ geheten kwam op vrijdagavond 26 maart 1943 een zware bom neer die meteen explodeerde. De geweldige dreun was tot in de verre omtrek hoorbaar en voelbaar. De gevolgen waren desastreus: 27 mensen verloren het leven, er waren zeven zwaargewonden en vele lichtgewonden. De ravage was immens.

Roode Dorp maart 1943

Roode Dorp maart 1943

Een groot deel van het Roode Dorp lag in puin.

Het projectiel sloeg in om 21.35 uur. Het politiedagrapport van Wageningen meldt de bominslag om 21.40 uur.
Om 22.10 uur waren de Luchtbeschermingsdienst, waaronder de medische dienst, de brandweer en de politie al volledig aan het werk in het rampgebied. De wijk werd die avond afgezet door de Wageningse politie.  Op verzoek van de commissaris van politie werden de Duitse instanties ingelicht. Na middernacht om 0.40 uur bezocht een groep Duitse militairen de plaats van de ramp. De volgende ochtend werd door Duitse militairen de afzetting van de wijk overgenomen en werden er eveneens door de Duitsers foto’s van de rampplaats gemaakt.

Alle verslagen die zijn opgemaakt na 26 maart 1943 maken melding van een bominslag, een verslag van 29 maart vermeldt een luchtmijn.
In datzelfde verslag wordt melding gemaakt van nog een bomtrechter, met een diameter van ongeveer twee meter in de achtertuin van Brinkerweg 25, op een afstand van ongeveer 500 meter van de Beekstraat. Die bom was van een licht kaliber en ontplofte ondergronds, hierbij zijn geen slachtoffers gevallen.
Uit diverse verklaringen blijkt dat het op de avond van 26 maart 1943 aardedonker was, iets zien was dus niet mogelijk, iets horen wel.

Na de identificatie van de slachtoffers op 27 en 28 maart 1943 in het ziekenhuis ‘Ziekenzorg’  en de doodschouw door Dr. Winkler Prins werden de doden gekist en op 29 maart overgebracht naar de grote zaal van de schouwburg “De Junushoff’.

Op 31 maart 1943 werden zeventien slachtoffers vanuit deze schouwburg begraven op de algemene begraafplaats. De rooms- katholieke slachtoffers werden 30 maart begraven.

 

 

Reacties zijn gesloten.