Adopteer een Monument

 

Adopteer een monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen woonplaats adopteren. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken.

De leerlingen wonen – op een voor de school geschikt tijdstip – een herdenking bij het monument bij. Ze zijn zelf actief met gedichten en verhalen en soms muziek.

adoptie boeket

Van de Wageningse oorlogsmonumenten worden er zes geadopteerd door basisscholen, één monument wordt geadopteerd door Wageningse sportverenigingen. Het Nederlands-Indiëmonument en de geallieerde graven vallen onder de geadopteerde oorlogsmonumenten.

Het project  Adopteer een monument  is ontstaan vanuit de Stichting Februari 1941. Initiatiefnemer was de heer Henri Regeling. De stichting werd door hem opgericht in 1982, de reden voor de oprichting was met name het slechte onderhoud van oorlogsmonumenten. Het symbolisch adopteren van een oorlogsmonument was volgens Regeling een goede gedachte om kinderen te betrekken bij de oorlogsgeschiedenis uit hun eigen omgeving.
Op 4 mei 1985 vonden de eerste 25 adopties plaats. De Wageningse Jozefschool was één van de eerste scholen die meededen aan het project. Zij adopteerden het Nationaal Bevrijdingsmonument Wageningen en doen dat nog steeds.
In 2004 werd  Adopteer een Monument  overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Het comité biedt scholen ondersteuning en educatief materiaal over 4 en 5 mei, oorlog en vrijheid.

Het Wageningse comité 4&5 mei was jarenlang verantwoordelijk voor de plaatselijke adoptieoverdracht.

Sinds 2016 organiseert de gemeente Wageningen samen met de betreffende basisscholen en sportverenigingen op voortreffelijke wijze deze herdenkingen en adoptieoverdrachten.