Slag om de Grebbeberg

Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940

Slag om de Grebbeberg

Een uniek fotoboek ter ere van de 75-jarige herdenking van de Slag om de Grebbeberg.
Het boek is een initiatief in het kader van het project 75 jaar Slag om de Grebbeberg

Het boek staat vol niet eerder gepubliceerde foto’s van de voorbereiding, de strijd en de verwoesting van Wageningen en Rhenen. De unieke beelden vormen samen met de uitgebreide toelichting per foto een beeldverhaal dat de Slag om de Grebbeberg opnieuw tot leven doet komen. Op vrijdag 6 maart 2015 worden de eerste exemplaren van het boek overhandigd aan G.J.M. van Rumund en J.A. van der Pas, burgemeesters van Wageningen en Rhenen.

In de zomer van 1939 was de oorlogsdreiging zo groot, dat de Nederlandse regering besloot het leger te mobiliseren. Vele soldaten werden ondergebracht in Wageningen, Rhenen en de omliggende dorpen om de Grebbelinie in gereedheid te brengen. Op 10 mei 1940 overschreden Duitse troepen de Nederlandse grens. Rondom de Grebbeberg werd heftig gevochten. De Nederlandse troepen hielden vier dagen stand tegen het Duitse leger.

Slag om de Grebbeberg vertelt een beeldverhaal. De focus ligt in dit flinke boek op het fotomateriaal dat bewaard is gebleven. Aan de hand van meer dan 330 foto’s wordt de lezer meegenomen van de mobilisatietijd naar de meidagen en de verwoesting die achterbleef, met de Nederlandse soldaten in de hoofdrol. Het contrast tussen de relaxte militairen van voor de oorlog en krijgsgevangenen in mei 1940 is groot, maar het gaat om dezelfde mannen.

Met de hulp van particuliere verzamelaars en archiefdiensten is veel nieuw beeldmateriaal aan het licht gekomen. Waar de bekende foto’s uit de mobilisatietijd vooral de onbezorgdheid onder de soldaten liet zien, wordt nu door privé-foto’s van militairen getoond hoe het Nederlandse leger zich voorbereidde, stellingen bouwde en schietoefeningen deed. De scherpe foto’s zijn flink uitvergroot en prachtig afgedrukt, waardoor het verhaal vanzelf naar de lezer toekomt.

Onbekend Duits fotomateriaal

De foto’s van de gevechten zijn allemaal gemaakt door Duitse soldaten. Tijdens de meidagen is vastgelegd hoe Duitsers de fotowinkel in de Hoogstraat in Wageningen in liepen om fotorolletjes in te slaan. Ze hebben veel indrukwekkende foto’s gemaakt in het heetst van de strijd. Juist omdat de foto’s door de vijand zijn gemaakt, geven ze een goed beeld van de dreiging die de Nederlandse soldaten op zich af zagen komen.

De vernieling van de stadskernen van Wageningen en Rhenen werd uitgebreid vastgelegd door de vele dagjesmensen en journalisten die het slagveld bezochten. Het zijn echte oorlogsbeelden. Onvoorstelbaar hoe veel schade die vier dagen strijd veroorzaakt hadden.


Boekinformatie

Slag om de Grebbeberg.
Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940
Saskia Minjon (red.) | 248 blz. | 22 x 28 cm | genaaid gebonden
ISBN 978 90 5345 489 3
Historische Heuvelreeks 21
Uitgeverij Matrijs Utrecht