Ericaplein onthulling monument 17 september 2019

 

 

Dinsdag 17 september wordt om 11.35 uur op het Ericaplein in de wijk Hamelakkers [Sahara] een monument onthuld door burgemeester Van Rumund.

Het monument is ter nagedachtenis aan de 40 slachtoffers die op 17 september 1944 omkwamen bij het bombardement door de geallieerden.

Vijfenzeventig jaar geleden werd de Wageningse wijk Hamelakkers (Sahara) getroffen door fragmentatiebommen, ze waren bestemd voor Duitse doelen maar troffen burgers en burgerhuizen.
Op deze dag, 17 september 1944, begon het geallieerd offensief operatie Market Garden.
Voorafgaande aan de luchtlandingen werd het bombardement op de Sahara uitgevoerd door een flight van 6 toestellen van de United States Army Air Forces (USAAF), 8th Air Force. Er vielen 160 fragmentatiebommen van 260 lb (118 kg) type AN-M81 (T10).

In de Sahara werden vijf en dertig mensen dodelijk getroffen, vier zwaargewonden overleden later in een ziekenhuis, één persoon was en bleef vermist. Er waren veel gewonden. De materiële schade was enorm.

 

Het initiatief voor dit monument is genomen door Stichting Sahara 1944. De stichting is op zoek naar nabestaanden om hen de gelegenheid te geven om bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn.

U kunt u aanmelden via Sahara170944@gmail.com

 

In de Bevrijdingskerk aan de Ritzema Bosweg wordt op 17 september 2019 om 20.00 uur een lezing gegeven door Theo Guiking met als titel

‘Een bombardement dat nadreunt’

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Ericaplein onthulling monument 17 september 2019

Mei 1940 het verhaal achter de foto

 

Wageningen mei 1940

 

Op 10 mei 1940 trok het Duitse bezettingsleger Nederland binnen. Dezelfde dag vertrok de Wageningse bevolking met Rijnaken naar het westen van Nederland om de strijd bij de Grebbeberg te vermijden.

Zowel de stad Wageningen als de stad Rhenen liepen tijdens de gevechten om de Grebbeberg zware schade op.
Het westelijk deel van de Hoogstraat in Wageningen veranderde door artillerievuur vanaf de Grebbeberg in een rokende puinhoop.

Nog voor de terugkeer van de bevolking werd in het zwaar getroffen Wageningen begonnen met de organisatie van een opruimingsdienst voor het vrijmaken van de wegen en het voorlopig dichten van de vernielde ramen en deuren.
Het vrijmaken van de doorgaande wegen werd verricht door Duitse militairen.
Het herstel van wegen en bruggen door de Organisation Todt (O.T.) Deze organisatie hielp ook mee met het puinruimen rondom de Grote Kerk.

Mei 1940 Hoogstraat Wageningen

Op de foto is te zien dat in de Hoogstraat voor de bakkerswinkel van J. van der Spek de bepakking, helmen en geweren lagen die bewaakt werden door een Duitse soldaat en een Wageningse burger. De eigenaren van deze spullen, Duitse soldaten, waren aan het puinruimen op de hoek van de Hoogstraat en Junusstraat.

 

Bronnen:
Foto: Collectie archief gemeente Wageningen
Verwoesting en Wederopbouw van Wageningen 1940-1945
C.D. Gast, gemeentearchief Wageningen, september 1995.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Mei 1940 het verhaal achter de foto

Dodenherdenking 4 mei 2019

 

WAGENINGEN 4 mei 2019

 

Onder grote publieke belangstelling werd op zaterdagavond 4 mei 2019 de slachtoffers van oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Na aankomst van de Stille Tocht werden er bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg gedichten gelezen door leerlingen van de Johan Frisoschool en de Margrietschool.

Mevrouw Madelon Bino, vicevoorzitter van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen hield een toespraak met als thema keuzevrijheid.

Om 20.00 uur was het 2 minuten stil in Wageningen

Keuzevrijheid.

Iedereen, ook wij allemaal zoals we hier staan, hebben keuzes in het leven. Sommige mensen zeggen: er bestaat geen keuze, het is het noodlot en dat is voor een deel waar natuurlijk. Je kan er niets aan doen wanneer er een harde storm komt en bomen omwaaien. Je kan er ook niets aan doen dat ergens een oorlog uitbreekt. Maar een aantal dingen kan je wel zelf kiezen, zaken waar we wel invloed op hebben, zaken waar wij zelfverantwoordelijkheid voor dragen in ons leven. Wij maken dagelijks keuzes. Koop ik die nieuwe telefoon of geef ik geld aan een goed doel. Lees ik m’n boek uit of ga ik m’n eenzame tante bezoeken voor een kop koffie. Ook tijdens de 2e wereldoorlog hebben mensen persoonlijke keuzes gemaakt.

Veel Nederlanders hebben zich niet te veel met de oorlog bemoeid, ze hoopten dat het snel voorbij zou zijn. En dat begrijp ik ook. Maar sommige Nederlanders vonden de oorlog en speciaal de vervolging van de joden niet rechtvaardig. Zij gingen in het verzet, hielpen joden om onder te duiken. Die mensen zijn voor mij de echte helden. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik hier vandaag kan staan. Mijn hele familie is joods, mijn ouders waren in de oorlog nog klein, 5 en 8 jaar oud. Van allebei is hun vader vermoord door de Duitsers, mijn beide opa´s. Maar mijn ouders, die nog kinderen waren konden onderduiken, konden zich verstoppen bij hele dappere mensen die hun huis voor hun openzetten. Daar ben ik nog steeds iedere dag dankbaar voor.

Ook na de oorlog hebben mensen keuzes kunnen maken.  Heel veel mensen waren blij dat de oorlog voorbij was, en gingen hard aan het werk en spraken er niet meer over. Anderen werden actief met het motto: dit mag nooit meer gebeuren. 1 van die mensen was Frieda Menco, een vriendin van me. Zij is 3 maanden geleden overleden op de leeftijd van 94 jaar. Frieda was bevriend met Anne Frank en haar zusje Margo, ze zat samen met ze in Auschwitz. Zij heeft het overleefd, Anne Frank en haar zusje Margo niet. Haar hele leven heeft ze in dienst gesteld van de oorlog: ze is journaliste geworden, was politiek actief, sprak op scholen en ontving wekelijks thuis groepen jongeren om te vertellen wat ze had meegemaakt. Frieda Menco heeft Humanity in Action opgericht: een organisatie die strijdt tegen onrecht en uitsluiting van groepen, ook in de huidige tijd. In Amsterdam ben ik 8 jaar geleden begonnen met het project Leer je buren kennen: waarbij jongeren van het ROC kennis maken met joodse jongeren en alle vooroordelen bespreekbaar worden gemaakt. Zo zijn er veel mooie initiatieven die ervoor moeten zorgen dat racisme en antisemitisme nooit meer zal voorkomen. Voorkom uitsluiting van groepen, ga naar mensen toe en vraag dingen, praat met ze. Met vluchtelingen, joden, moslims. Wij allemaal, zoals we hier staan, kunnen persoonlijk keuzes maken om iets te doen, ter nagedachtenis aan al die mensen die 75 jaar geleden niet die kans hebben gekregen.

Madelon Bino

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Dodenherdenking 4 mei 2019

Stille Tocht en Dodenherdenking 2019

 

 

Stille Tocht en Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2019.

 

 

In Nederland herdenken wij op 4 mei de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door geweld zijn omgekomen. Wij herdenken zowel de slachtoffers uit oorlogssituaties als zij die omkwamen bij vredesoperaties.

In Wageningen staan we stil bij de lokale slachtoffers en wat het voor inwoners van onze stad betekende en nog steeds betekent.

18.30 uur
Herdenkingsdienst in de Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat.

19.00 uur.
Verzamelen voor de Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat.

19.10 uur.
Welkom door ceremoniemeesters Bob Kernkamp en Elsa Mast.

19.20 uur
Aanvang Stille Tocht

19.30 uur.
Aankomst bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat.
Plaatsen van een herinneringssteentje door burgemeester Van Rumund namens alle inwoners van Wageningen.

19.45 uur.
Aankomst deelnemers Stille Tocht bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg.
Gedichten van en door basisschoolleerlingen.
Toespraak ‘In vrijheid kiezen’ door mevrouw Madelon Bino.

20.00 uur
Dodenherdenking met 2 minuten stilte, Wilhelmus en kranslegging door burgemeester en mevrouw Van Rumund namens alle inwoners van Wageningen.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Stille Tocht en Dodenherdenking 2019

Kees Mulderweg

 

Vernieuwd Straatnaambord april 2019

Vernieuwd straatnaambord Kees Mulderweg.

 

Wageningen herdenkt Kees Mulder met een straatnaam.

Op 13 mei 1968 kreeg de Beneden-Buurt de Kees Mulderweg.

 

 

 

 

 

Het toen geplaatste straatnaambord was, na de komst van de blauwe straatnaamborden, tientallen jaren bevestigd aan de gevel van de woning Kees Mulderweg 59. De gemeente Wageningen heeft op 10 april 2019 het straatnaambord vervangen door een bord met ondertekst.

Wie was Kees Mulder:

Cornelis (Kees) Mulder was een veelzijdig en sociaal bewogen Wageninger. Hij werd geboren in de Nude op 1 december 1895, zijn ouders waren Dirk Mulder en Elisabeth de Kloet. Zijn bijnaam was scheve Kees

Zoals zoveel stadsgenoten werkte Kees als sigarenmaker bij de Schimmelpenninck sigarenfabriek.

Kees Mulder vervulde een zeer belangrijke rol in het verzet tijdens de Duitse bezettingstijd. Het zoeken van onderduikadressen en het verzorgen van de onderduikers was bijna een dagtaak voor hem. Onverschrokken ging hij te werk.
Hij ‘verzamelde’ na de luchtlandingen in september 1944 bij Heelsum, geallieerde militairen en bracht die onder in een schuilkelder op de begraafplaats. Daarna werden ze overgebracht naar de boerderij aan de Rijn, De Wolfswaard, meestal achter op de fiets. In zeven tochten per roeiboot werden 69 geallieerden militairen de Rijn overgezet. Kees Mulder kreeg voor zijn inzet de Engelse ‘King George Medaille’ en de Amerikaanse ‘Medal of Freedom’.

Kees Mulder overleed op zondag 1 augustus 1965 en werd op 5 augustus om 13.00 uur onder grote belangstelling begraven op de Algemene begraafplaats in Wageningen.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Kees Mulderweg

Beekstraat: Herdenking en Adoptie 2019

 

Dinsdag 26 maart 2019 vindt voor de 13e keer de adoptieceremonie in de Beekstraat plaats. Tijdens deze ceremonie worden de slachtoffers herdacht van de bominslag in de Beekstraat op 26 maart 1943.

 

Gedenksteen Beekstraat

 

De Bijenkorfschool heeft de oorlogsplaquette geadopteerd en houdt ieder jaar omstreeks 26 maart een ceremonie bij de Gedenksteen slachtoffers Beekstraat.

Na deze bijeenkomst vertrekken de leerlingen naar Hotel de Wereld voor een korte bijeenkomst en de overdracht van groep 8 naar groep 7.

 

Bijenkorfschool voorheen Ireneschool.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Beekstraat: Herdenking en Adoptie 2019

Louk en Jettie van der Woude

 

In Memoriam

1944 – 2019

Twee Wageningse kinderen

 

Louk en Jettie van der Woude

Louis Hein [Louk]1932 en Henriette Frederika [Jettie] 1935 van der Woude waren de zoon en dochter van Alexander van der Woude en Elsiene Helena Kropveld.

Geboren en getogen –  Louk werd geboren aan de Veluviaweg en Jettie aan de Ericalaan – Wageningse kinderen.
De Ericalaan bevond zich in de ruim opgezette en landelijk gelegen wijk Hamelakkers [Sahara].
De zomervakanties werden doorgebracht in Zandvoort, dikwijls met de familie Kropveld. Behalve in 1941 toen het gezin van der Woude per trein de vakantie doorbracht in Friesland.

In september 1938 ging Louk naar de eerste klas van de Wageningse Schoolvereniging aan de Ritzema Bosweg. Ook Jettie volgde haar broer naar deze school.
Op 16 augustus 1941 kregen alle Wageningse scholen de circulaire no. 933 van de secretaris-generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbeleid voor het opgeven van joodse leerlingen. De Wageningse Schoolvereniging stuurde op 5 september 1941 de opgave van Joodse leerlingen aan het gemeentebestuur van Wageningen. De drie Joodse leerlingen werden direct van school gestuurd. Louk en Jettie van der Woude waren twee van die leerlingen. Marcel van der Horst de derde leerling.

Alexander en Elsiene van der Woude gingen hun kinderen, Louk en Jettie zelf lesgeven. Ook Marcel van der Horst was een leerling van de Ericaschool.

Middels een brief van het Bureau afvoer Burgerbevolking betreffende evacuatie van Joden d.d. 17 november 1942 no 922 afd. A.S. aan de gemeente Wageningen blijkt dat de Joodse inwoners hun woningen moeten verlaten.

Louk en Jettie verlieten met hun ouders Wageningen en gingen wonen [onderduiken] in Utrecht aan de Hugo de Grootlaan. In februari 1944 werd het gezin van der Woude, tijdens in inval gearresteerd.
Na hun arrestatie werden Louk en Jettie met hun ouders naar Westerbork getransporteerd. Het gezin van der Woude is op 22 februari 1944 als strafgeval in barak 67 in kamp Westerbork terecht gekomen en op 3 maart op transport gesteld naar Auschwitz.

Jettie en Louk van der Woude en hun ouders werden op 6 maart 1944 in Auschwitz vermoord.

Louk en Jettie van der Woude worden herdacht op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg.

 

 

Bronnen:
H.Langendijk
Kropveld collectie
Herinneringscentrum kamp Westerbork
Stadsarchief Amsterdam
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden

 

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Louk en Jettie van der Woude

Holocaust Memorial Day 2019

 

Holocaust Memorial Day en adoptieoverdracht Margrietschool.

 

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz -27 januari 1945- uit tot een herdenkingsdag:

The Holocaust Memorial Day
Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

De Levenspoort Joods monument

Voorafgaande aan de Holocaust Memorial Day vindt in Wageningen op 25 januari 2019 bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ om 9.30 uur de adoptieoverdracht  plaats door leerlingen van groep 7 en 8 van de Margrietschool.

Tijdens een korte ceremonie herdenken zij samen met burgemeester Van Rumund  alle Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die door oorlogshandelingen de bezettings periode niet overleefden.

Het Joods monument ‘De Levenspoort’ is ter nagedachtenis aan de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duitse bezetter werden gedeporteerd en vermoord.

Dit monument is in opdracht van de Stichting Joods Gedenkteken Wageningen gemaakt door de Wageningse kunstenares Yetty Elzas en bevindt zich aan de Walstraat ongeveer tegenover de plaats waar tot 10 mei 1940 de Synagoge stond.

Tijdens die onthulling werd ook een lijst met 71 namen bekendgemaakt van Joden uit Wageningen en omgeving die vervolgd en vermoord werden door de Nazi’s.
Inmiddels zijn er meer namen van slachtoffers bekend geworden.

Joodse slachtoffers worden herdacht in hun woonplaats o.a. in Ede waar op zondag 27 januari een herdenking zal plaats vinden bij het Joods monument.

Het Joods monument ‘De Levenspoort’ wordt sinds mei 2000 geadopteerd door leerlingen van de Margrietschool.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Holocaust Memorial Day 2019

Adoptie Sportmonument 2018

 

 

Sportmonument Mondriaanlaan

 

 Donderdag 14 juni 2018 om 15.30 uur zal een korte ceremonie gehouden worden bij het Sportmonument aan de Mondriaanlaan te Wageningen.

Sportmonument Mondriaanlaan Wageningen

Burgemeester Van Rumund en de heer Carry van Amersfoort houden toespraken. Ook enkele jeugdleden van WAVV en SKV leveren een bijdrage aan het programma.

In het clubgebouw van WAVV aan de Peppelensteeg vindt na de ceremonie bij het monument de adoptieoverdracht plaats tussen de voetbalverenigingen WAVV en SKV .

Twintig jaar geleden- in 1998-  werd het Sportmonument vanaf het voetbalstadion  Wageningen verplaatst naar de Mondriaanlaan. Sinds 2015 is het monument geadopteerd door Wageningse sportverenigingen.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Adoptie Sportmonument 2018

Herdenking Kindertransporten

 

Herdenking Kindertransporten 2018

Kindermonument kamp Vught
Teus van den Berg-Been

Op zondag 10 juni 2018 vindt in kamp Vught de openbare herdenking plaats van de Kindertransporten.

Joodse kinderen werden met de transporten van 6 en 7 juni 1943 weggevoerd uit kamp Vught en vermoord in vernietigingskampen.

De herdenking wordt georganiseerd door Nationaal Monument kamp Vught en de Stichting Sobibor.

Verslag van de herdenking door de NOS op zondag 10 juni 2018 op NPO 2 om 22.40 uur.

Voor meer informatie:

Herdenking van de kindertransporten

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Herdenking Kindertransporten

Wageningen Dodenherdenking 2018

 

Stille Tocht en Dodenherdenking vrijdag 4 mei 2018

Wageningen Monument voor de Gevallenen
Dodenherdenking 4 mei.

In Nederland herdenken wij op 4 mei de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door geweld zijn omgekomen. Wij herdenken zowel de slachtoffers uit oorlogssituaties als zij die omkwamen bij vredesoperaties.

In Wageningen staan we stil bij de lokale slachtoffers en wat het voor inwoners van onze stad betekende en nog steeds betekent.

 

18.45 uur.

Verzamelen voor de Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat.

19.00 uur.

Welkom door ceremoniemeesters Bob Kernkamp en Elsa Mast. Toespraak Ben Puylaert.

19.20 uur

Aanvang Stille Tocht

19.35 uur.

Aankomst bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat.
Plaatsen van een herinneringssteentje door burgemeester Van Rumund namens alle inwoners van Wageningen.

19.55 uur.

Aankomst deelnemers Stille Tocht bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg.

20.00 uur

Dodenherdenking met 2 minuten stilte, Wilhelmus en kranslegging door de burgemeester namens alle inwoners van Wageningen.
Toespraak burgemeester Van Rumund.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Wageningen Dodenherdenking 2018

GETEKEND

 

Wageningse studenten in de Tweede Wereldoorlog

 

Foto: Saris & den Engelsman

GETEKEND is een groots, multimediaal theaterspektakel dat onderdeel is van de 100 years WUR viering en op 6 mei 2018 voor 700 man publiek in première zal gaan in theater de Junushoff in Wageningen. Negen studenten en twee medewerkers van de WUR spelen zij aan zij met vier professionele acteurs, bekend van toneel, film en tv. Samen brengen zij de lokale geschiedenis van de WUR tijdens de Tweede Wereldoorlog weer tot leven.

GETEKEND gaat over een groep bevriende studenten in Wageningen die in 1943 wordt geconfronteerd met de loyaliteitsverklaring: wie door wil studeren moet zich eerst loyaal verklaren aan de Duitsers. Wie dat niet doet wordt naar Duitsland gestuurd voor de Arbeitseinsatz en riskeert maatregelen tegen de ouders. Elke student moet een heftige keuze maken: tekenen of weigeren. Mag je tekenen als je toch al bijna bent afgestudeerd of ben je dan net zo goed een verrader? Wat doe je als je beste vriend per se wilt weigeren, terwijl jij eigenlijk wilt tekenen? Is vaderlandsliefde belangrijker dan je relatie? De vriendengroep valt langzaam uit elkaar als iedereen zijn eigen weg probeert te vinden uit dit morele dilemma.

Geïnspireerd op het boek Loyaliteit in Verdrukking van historicus Onno Sinke en mede gebaseerd op interviews met de mensen die er toen bij waren, neemt GETEKEND het publiek mee terug de oorlog in. Het toneelstuk laat zien hoe de studenten met elkaar omgaan in het geweld van de morele dilemma’s en daarin trouw proberen te blijven aan hun idealen en elkaar. Begeleid door een Big Band brengt GETEKEND de geschiedenis van het studentenverzet in Wageningen  opnieuw tot leven, in de stad waar het allemaal heeft plaatsgevonden. We zien dat de vraagstukken van toen ook nu, 75 jaar later, nog altijd actueel zijn.

 

Voor meer informatie: getekendwageningen.nl

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor GETEKEND

Roode Dorp 1943 – 2018

 

 

In de avond van 26 maart 1943 was er een verwoestende inslag in de Wageningse wijk Het Roode Dorp. Er waren 21 volwassen slachtoffers, 6 kinderen en één ongeboren baby te betreuren.

Gedenksteen Beekstraat

De 27 dodelijke slachtoffers waren bewoners en bezoekers die op vrijdagavond 26 maart 1943 in de wijk verbleven. De straatnamen die vermeld zijn waren de plaatsen waar ze woonden of op het moment van het bombardement aanwezig waren. De vele gewonden werden naar het ziekenhuis ‘Ziekenzorg’ gebracht en het in de haast geopende noodziekenhuis ‘Waterland’ in hotel de Wageningse Berg.
Na identificatie werden de doden op 29 maart overgebracht naar de grote zaal van schouwburg ‘Junushoff ‘. Van daaruit volgden de begrafenissen op 30 en 31 maart 1943.

Beekstraat 1
Jacob van Caspel 1886-1943
Felicitas Sophia Didi Maria Elisabeth van Caspel 1937-1943

Beekstraat 3
Johanna Derksen- Heijmen 1891-1943
Hendrina Johanna Derksen 1921-1943
Rutgerus Derksen 1926-1943
Theodorus Rutgerus Derksen 1933-1943

Beekstraat 5
Johannes Rothuis 1884-1943
Hendrika Jacoba Cornelia Rothuis- Hendriks 1886-1943
Wilhelmus Johannus Verstegen 1911-1943
Aleida Verstegen – Rothuis 1914-1943

Beekstraat 6
Jacoba Maria Jansen – van Haaften 1896-1943

Beekstraat 7
Adriana van de Weerd- Ruijsch 1914-1943
Evertje van de Weerd 1941-1943
Willem Hannes Ruijsch 1907-1944

Beekstraat 9
Johannes Hendrikus Pastoors 1904-1943
Auguste Viktoria Pastoors- Gries 1911-1943

Beekstraat 11
Willemijntje van Merkestijn- van Breenen 1876-1943
Geertje van Ginkel -van Merkestijn 1919-1943
Jupiter van Ginkel 1941-1943
Johanna van Merkestijn – Drost 1917-1943
Francina Margaretha van Merkestijn – Böhmer 1920-1943
Johannes Cornelis van Breenen 1870-1943

Julianastraat 147
Johannes Lammers 1908-1943

Vanenburgstraat 26
Gerardus Wilhelmus Borsboom 1939-1943

Vanenburgstraat 28
Paulus Wolve 1873-1943

Vanenburgstraat 30
Maartje van Leerdam – Keuken 1895-1943

Vanenburgstraat 31
Johannes Hendricus Korf 1905-1943

 

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze gebeurtenis werd op 3 mei 1946 een Gedenksteen onthuld aan de Beekstraat.

 

Meer informatie over de bominslag op 26 maart 1943 in het Roode Dorp [ Beekstraat – Julianastraat – Vanenburgstraat ]  is te vinden op deze website in het menu onder bombardementen Roode Dorp.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Roode Dorp 1943 – 2018

Cornelis Mulder verzetsman

 

 

2018  JAAR van het VERZET

 

Scheve Kees

 

Kees Mulder

Cornelis (Kees) Mulder was een veelzijdig en sociaal bewogen Wageninger. Kees werd geboren in de Nude op 1 december 1895, zijn ouders waren Dirk Mulder en Elisabeth de Kloet. Zijn bijnaam was Scheve Kees
Zoals zoveel stadsgenoten werkte Kees als sigarenmaker bij de Schimmelpenninck sigarenfabriek.

Na de oprichting, in Wageningen, van de OD eind 1940 sloot hij zich hierbij aan.
Kees Mulder vervulde, wat later in de bezettingstijd, een zeer belangrijke rol in het verzet. Het zoeken van onderduikadressen en het verzorgen van de onderduikers was bijna een dagtaak voor hem. Onverschrokken ging hij te werk. Hij ‘verzamelde’ na de luchtlandingen in september 1944 bij Heelsum, geallieerde militairen en bracht die onder in een schuilkelder op de begraafplaats. Daarna werden ze overgebracht naar de boerderij aan de Rijn,  De Wolfswaard, meestal achter op de fiets. In zeven tochten per roeiboot werden 69 geallieerden militairen de Rijn overgezet. Kees Mulder kreeg voor zijn inzet de Engelse ‘King George Medaille’ en de Amerikaanse ‘Medal of Freedom’.

Kees Mulder overleed op zondag 1 augustus 1965 en werd op 5 augustus om 13.00 uur onder grote belangstelling begraven op de Algemene begraafplaats in Wageningen.

Wageningen herdenkt Kees Mulder met een straatnaam.

Op 13 mei 1968 kreeg de Beneden-Buurt de Kees Mulderweg.

Kees Mulderweg

Dit straatnaambord was, na de komst van de blauwe straatnaamborden, tientallen jaren bevestigd aan de gevel van de woning Kees Mulderweg 59.

 

Bronnen;
Archief gemeente Wageningen.
Register van geboorten.
Bevolkingsregister 7.172.
Foto; Collectie J.B Blankestijn.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Cornelis Mulder verzetsman

Holocaust Namenmonument

 

 

De 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen een eigen monument in Amsterdam.

De gemeente Wageningen gaat het Holocaustmonument in Amsterdam steunen. Het college van B & W heeft besloten om voor 26 gedeporteerde en vermoorde Joodse inwoners de namen te adopteren die op dit Nationale Monument worden geplaatst.

Op het monument worden alle namen vermeld van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord.

Het Nederlandse Auschwitz Comité heeft samen met de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind op 16 december 2016 het nieuwe ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland gepresenteerd.

Het Holocaust monument komt aan de Weesperstraat in Amsterdam te staan.

Deze locatie ligt in het hart van de vroegere Jodenbuurt. Het monument wordt omringt door gedenkplaatsen als de Hollandsche Schouwburg, het Joods Historisch Museum, de Portugese synagoge, het Verzetsmuseum en het Wertheimpark met het Spiegelmonument.

Zie ook de website Holocaust Namen Monument.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Holocaust Namenmonument

Holocaust Memorial Day 2018

 

 

Vandaag  27 januari 2018  is het Holocaust Memorial Day.

 

Herinneringscentrum kamp Westerbork

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz 27 januari 1945 uit tot een herdenkingsdag: The Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

Gekozen is voor 27 januari omdat dit de dag is waarop in 1945 de soldaten van het Russische leger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijdden.
Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers.

In Nederland vindt- sinds 1952- op de laatste zondag van januari  de Auschwitzherdenking plaats. De opzet daarvan is na de aanwijzing door de VN niet ingrijpend veranderd.

De gemeente Ede en het Comité Joods monument Ede herdenken op 28 januari 2017 bij het Joods monument aan de Vossenakker. De bijeenkomst begint om 14.00 uur.

 
Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Holocaust Memorial Day 2018

Herdenking Woudenberg 2017

 

Wagenings raadslid Hendrik van Dam herdacht in Woudenberg.

De Stichting Gijzelaars Beekvliet & Haaren en de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort  organiseren op 16 oktober 2017 om 12.00 uur een herdenking bij het monument Bergzicht in de gemeente Woudenberg.

Het monument staat sinds 1993 op de plek waar op 16 oktober 1942 vijftien mannen werden gefusilleerd.
Het waren twaalf politieke gevangenen uit het Polizeiliche Durchgangslager Amersfoort en drie gijzelaars uit de katholieke semenaries Beekvliet en Haaren.
Zij werden gefusilleerd als vergelding voor verzet en sabotage in oost Nederland.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Herdenking Woudenberg 2017

Stolpersteine in Bennekom

 

De historische vereniging Oud-Bennekom heeft 24 Stolpersteine laten plaatsen voor tijdens de bezettingsjaren weggevoerde Joodse bewoners en – onderduikers uit Bennekom.

Op 11 augustus 2017 werden 21 Stolpersteine in het dorp Bennekom geplaatst door de initiatiefnemer van het project Stolpersteine Gunther Demnig en op 27 september 2017 de resterende drie stenen aan de Bosbeekweg te Bennekom.

Twee Stolpersteine aan de Bosbeekweg herinneren aan Emanuel en Fanny Manasse.

Familie Manasse, Renkum

 

Emanuel Alexander (Maantje) Manasse was drogist, boekhandelaar en uitgever van de Renkumse Courant en woonde aan de Dorpsstraat in Renkum. Hij werd op 21 november 1882 in Renkum geboren en was getrouwd met Fanny Hartogsohn, zij was afkomstig uit Emden, Duitsland waar zij op 14 mei 1885 werd geboren.
Het echtpaar Manasse kreeg twee zonen, Herman en Eugene.

In oktober 1940 moesten alle ondernemingen van Joodse eigenaren en alle ondernemingen met een overwegend Joods belang worden gemeld bij de Wirtschaftsprüfstelle (bedrijfscontroledienst), waarna zij door de Duitse autoriteiten een Verwalter of zaakwaarnemer kregen toegewezen. Alle transacties moesten vanaf dat moment door deze Verwalter worden goedgekeurd. Nadat de Joodse eigenaren waren gedeporteerd werden de ondernemingen in beslag genomen, geliquideerd of verkocht.

In oktober 1942 verdween de familie Manasse uit Renkum. Het echtpaar Manasse-Hartogsohn was ondergedoken in De Leeuwerik in Bennekom. In maart 1943 werden ze op het onderduikadres gearresteerd en op 2 april overgebracht naar kamp Westerbork, waar zij in barak 62 verbleven, op 6 april werden ze op transport gesteld naar Sobibor waar ze op 9 april 1943 werden vermoord. 

Emanuel A Manasse en Fanny Hartogsohn worden herdacht op de Naamlijst van het Joods monument De Levenspoort in Wageningen [onthuld 4 mei 2000] en op de plaquette aan de klokkentoren van het raadhuis van de gemeente Renkum in Oosterbeek[onthuld 4 mei 2011]

In het dorp Renkum herinnert de Manasseweg aan deze familie.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Stolpersteine in Bennekom

Herdenkingsexpositie Grote Kerk 4 mei 2017

 

Wageningen Herdenkingsexpositie in de  Grote Kerk

 

Op 4 mei 2017 zal om 13.30 uur de Herdenkingsexpositie in de Grote Kerk op de Markt worden geopend door burgemeester Van Rumund.

Het thema van deze expositie is gelijk aan het Nationale Thema ‘de kracht van het persoonlijk verhaal’ en toont getuigenissen van de oorlog in Wageningen.

 

 

Naar aanleiding van het boek Julianastraat 34 geschreven door Henk Slotboom zullen er foto’s en herinneringen worden getoond van de voornamelijk Joodse onderduikers die tijdens de bezettingsjaren waren ondergedoken bij zijn ouders Jan en Gerritje Slotboom in de kleine woning aan de Julianastraat 34.

Tijdens de avondopening – na de Stille Tocht – van de Herdenkingsexpositie zal vanaf 20.30 uur het Hull Freedom Chorus enkele liederen ten gehore brengen.

De expositie sluit om 21.45 uur.

 

Het boek Julianastraat 34 is niet meer verkrijgbaar.

 

         

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Herdenkingsexpositie Grote Kerk 4 mei 2017

Dodenherdenking 4 mei 2017

 

STILLE TOCHT  4 mei 2017

 

Op 4 mei herdenkt Nederland alle slachtoffers die door oorlogshandelingen zijn vermoord of omgekomen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Voorafgaande aan de Dodenherdenking is er in Wageningen een Stille Tocht vanaf de Bergstraat. Bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat zullen herinneringssteentjes worden gelegd door burgemeester van Rumund en leerlingen van de Margrietschool namens alle inwoners van Wageningen.

Monument voor de Gevallenen

De Dodenherdenking vindt plaats bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg.
Burgemeester en mevrouw van Rumund leggen een krans namens alle inwoners van Wageningen.

 

 

 

 

Programma Dodenherdenking 2017:

 19.20 uur: Vertrek Stille Tocht vanaf De Bergstraat

 19.35 uur: Aankomst Joods monument  ‘de Levenspoort’ aan de Walstraat.

 19.55 uur: Aankomst Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg

 20.00 uur: Dodenherdenking, 2 minuten stilte en kranslegging.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Dodenherdenking 4 mei 2017

Ede straatnamen verzetsmensen

 

 

Burgemeester van der Knaap maakte op het Vrijheidsfestival – herdenking van de bevrijding van Ede op 17 april 1945-   bekend dat op de nieuw te bouwen wijk op het voormalig kazerneterrein Simon Stevin 15 verzetsvrouwen en – mannen worden herdacht met een straatnaam. Vijf verzetsmensen uit de omliggende dorpen zullen eveneens met een straatnaam worden herdacht  in hun eigen dorp.

Bijzonder is de vermelding van de vrouwelijke verzetsmensen. Deze bijzondere groep vrouwen hebben belangrijk en gevaarlijk werk verricht tijdens de bezettingsjaren, maar zijn na de bevrijding in 1945 meestal vergeten!

Een van hen was Rachel Roos, een Joodse onderduikster die met haar moeder, het gezin van haar broer, haar verloofde Marcel en zijn familie vanuit Rotterdam een onderduikplaats vond in Bennekom. Rachel Roos, beter bekend als Didi Roos sloot zich aan bij de verzetsgroep van Bill Wildeboer in Ede. In november 1944 werd zij gearresteerd en zwaar mishandeld tijdens haar gevangenschap in Apeldoorn. Ze overleefde en trouwde op 9 mei 1945 met haar Marcel in Ede.
Rachel Roos overleed in november 1989 in Israël.

De andere namen zijn:
Ede: Janny Laupman – Wiesje Boonzaaijer – Piet Rombout –Pieter van Vark – Ariën Thomassen –Egbert Veen – Rijk Tigelaar – Piet Smit –Cornelis Verduijn –Cornelis Garritsen- Barend Veenendaal – gebroeders Steenbergen – Folkert Roosjen – Henk Wildenburg .
Bennekom: Simon van den Bent – Jan Willem Schouten – Peter Roseboom.
Lunteren: Henk en Wim van der Mheen.
Ederveen: Gerard Lambert.

 

In het boek Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1945 is het verhaal over Didi Roos te vinden geschreven door Anneke Nagtegaal.

De meeste van bovengenoemde namen komen voor in het boek ‘Door de vrijheid geroepen’ van Ben Verduijn

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Ede straatnamen verzetsmensen

Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1944. 2e druk

 

 

Op dinsdagavond 4 april 2017 presenteerde de vereniging Oud-Bennekom de 2e druk van het boek Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1944 geschreven door Kees Heitink en Ad Nooij.

Bennekom: Joods Toevluchtsoord 2e druk

De 2e druk is uitgebreid met 25 pagina’s met nieuwe informatie en correcties over Joodse onderduikers in Bennekom.

 Voor degene die het boek als 1e druk hebben gekocht ligt er een supplement klaar met aanvullingen bij de vereniging.

Vereniging Oud-Bennekom

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1944. 2e druk

Beekstraat 2017 Herdenken en Adoptie

 

Leerlingen Ireneschool herdenken bominslag Beekstraat 26 maart 1943

 

Beekstraat 27 maart 2017
Herdenken en adoptie

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de Ireneschool hielden vandaag  – 27 maart 2017 – voor de 11e keer, samen met burgemeester van Rumund, wethouder Gudden en enkele belangstellenden een herdenkingsceremonie bij de Gedenksteen aan de Beekstraat waar de slachtoffers van de bominslag van 26 maart 1943 werden herdacht. 

Na deze herdenking vertrokken de leerlingen naar hotel de Wereld.
Hier volgde de adoptieoverdracht, groep 8 droeg de adoptie van de Gedenksteen over aan groep 7.

De leerlingen van groep 8 kregen als dank een oorkonde en een fakkelspeldje namens de gemeente Wageningen.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Beekstraat 2017 Herdenken en Adoptie

De Levenspoort adoptieoverdracht

 

Vrijdag 27 januari 2017, op de Internationale Holocaustdag, vond in Wageningen de jaarlijkse adoptieoverdracht plaats van het Joods monument ‘De Levenspoort’. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Margrietschool waren samen met burgemeester Van Rumund, wethouder mw. Lara de Brito en bestuursleden van de Stichting Joods Erfgoed naar het monument aan de Walstraat gekomen. Tijdens een korte ceremonie herdachten ze de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duitse bezetter werden gedeporteerd en vermoord.

Sinds de onthulling op 4 mei 2000 ‘zorgen’ de leerlingen voor het monument en wordt jaarlijks een korte ceremonie gehouden om de zorg over te dragen van groep 8 naar groep 7. Bij het monument hielden burgemeester Van Rumund en de heer Jaap Meijer van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen een toespraak. Beiden benadrukten dat deze inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis nooit vergeten mag worden en hoe de kracht van persoonlijke verhalen hieraan bijdraagt. Dat juist deze persoonlijke verhalen ons raken, omdat we ons erin kunnen herkennen en verplaatsen.

De leerlingen hadden op school gedichten, verhaaltjes of een rap gemaakt waarvan een aantal bij het monument werden voorgedragen. Na een minuut stilte werd het Wilhelmus gezongen en hielpen twee leerlingen bij het hijsen van de vlag. Tot slot legden de leerlingen herinneringssteentjes bij het monument. Dit eeuwenoude gebruik is een eerbetoon aan de overledenen en houdt de herinnering aan alle dierbaren levend.

Foto: Emile de Jonge
27 januari 2017

Voorafgaand aan het tweede deel van het programma in Hotel de Wereld maakten de leerlingen een korte tussenstop bij de Regionale Israëlitische begraafplaats –Oude Joodse begraafplaats- aan het Kerkhofpad. In de capitulatiezaal van Hotel de Wereld droegen de leerlingen van groep 8 de zorg voor ‘hun’ monument symbolisch over aan de leerlingen van groep 7. De burgemeester deelde oorkondes uit aan groep 8 omdat zij een jaar lang voor het monument hadden gezorgd.

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor De Levenspoort adoptieoverdracht

The Holocaust Memorial Day 2017 Wageningen

Adoptieoverdracht Joods monument ´De Levenspoort´

 

Op vrijdag 27 januari – The Holocaust Memorial Day- vindt de Holocaust herdenking in Wageningen plaats bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat.

De stichting Joods Erfgoed Wageningen, de gemeente Wageningen en de Margrietschool hebben besloten om de adoptieoverdracht van het monument door leerlingen van de Margrietschool tijdens deze herdenking te laten plaatsvinden.  De herdenking en overdracht vinden plaats om 10.00 uur bij het Joods monument aan de Walstraat.

 

De Levenspoort Joods monument

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz 27 januari 1945 uit tot een herdenkingsdag: The Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden

Gekozen is voor 27 januari omdat dit de dag is waarop in 1945 de soldaten van het Russische leger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijdden.

 

Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers.

In Nederland vindt op de laatste zondag van januari, sinds 1952, de Auschwitzherdenking plaats. De opzet daarvan is na de aanwijzing door de VN niet ingrijpend veranderd.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor The Holocaust Memorial Day 2017 Wageningen