Herdenking Woudenberg 2017

 

Wagenings raadslid Hendrik van Dam herdacht in Woudenberg.

De Stichting Gijzelaars Beekvliet & Haaren en de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort  organiseren op 16 oktober 2017 om 12.00 uur een herdenking bij het monument Bergzicht in de gemeente Woudenberg.

Het monument staat sinds 1993 op de plek waar op 16 oktober 1942 vijftien mannen werden gefusilleerd.
Het waren twaalf politieke gevangenen uit het Polizeiliche Durchgangslager Amersfoort en drie gijzelaars uit de katholieke semenaries Beekvliet en Haaren.
Zij werden gefusilleerd als vergelding voor verzet en sabotage in oost Nederland.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Herdenking Woudenberg 2017

Stolpersteine in Bennekom

 

De historische vereniging Oud-Bennekom heeft 24 Stolpersteine laten plaatsen voor tijdens de bezettingsjaren weggevoerde Joodse bewoners en – onderduikers uit Bennekom.

Op 11 augustus 2017 werden 21 Stolpersteine in het dorp Bennekom geplaatst door de initiatiefnemer van het project Stolpersteine Gunther Demnig en op 27 september 2017 de resterende drie stenen aan de Bosbeekweg te Bennekom.

Twee Stolpersteine aan de Bosbeekweg herinneren aan Emanuel en Fanny Manasse.

Familie Manasse, Renkum

 

Emanuel Alexander (Maantje) Manasse was drogist, boekhandelaar en uitgever van de Renkumse Courant en woonde aan de Dorpsstraat in Renkum. Hij werd op 21 november 1882 in Renkum geboren en was getrouwd met Fanny Hartogsohn, zij was afkomstig uit Emden, Duitsland waar zij op 14 mei 1885 werd geboren.
Het echtpaar Manasse kreeg twee zonen, Herman en Eugene.

In oktober 1940 moesten alle ondernemingen van Joodse eigenaren en alle ondernemingen met een overwegend Joods belang worden gemeld bij de Wirtschaftsprüfstelle (bedrijfscontroledienst), waarna zij door de Duitse autoriteiten een Verwalter of zaakwaarnemer kregen toegewezen. Alle transacties moesten vanaf dat moment door deze Verwalter worden goedgekeurd. Nadat de Joodse eigenaren waren gedeporteerd werden de ondernemingen in beslag genomen, geliquideerd of verkocht.

In oktober 1942 verdween de familie Manasse uit Renkum. Het echtpaar Manasse-Hartogsohn was ondergedoken in De Leeuwerik in Bennekom. In maart 1943 werden ze op het onderduikadres gearresteerd en op 2 april overgebracht naar kamp Westerbork, waar zij in barak 62 verbleven, op 6 april werden ze op transport gesteld naar Sobibor waar ze op 9 april 1943 werden vermoord. 

Emanuel A Manasse en Fanny Hartogsohn worden herdacht op de Naamlijst van het Joods monument De Levenspoort in Wageningen [onthuld 4 mei 2000] en op de plaquette aan de klokkentoren van het raadhuis van de gemeente Renkum in Oosterbeek[onthuld 4 mei 2011]

In het dorp Renkum herinnert de Manasseweg aan deze familie.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Stolpersteine in Bennekom

Herdenkingsexpositie Grote Kerk 4 mei 2017

 

Wageningen Herdenkingsexpositie in de  Grote Kerk

 

Op 4 mei 2017 zal om 13.30 uur de Herdenkingsexpositie in de Grote Kerk op de Markt worden geopend door burgemeester Van Rumund.

Het thema van deze expositie is gelijk aan het Nationale Thema ‘de kracht van het persoonlijk verhaal’ en toont getuigenissen van de oorlog in Wageningen.

 

 

Naar aanleiding van het boek Julianastraat 34 geschreven door Henk Slotboom zullen er foto’s en herinneringen worden getoond van de voornamelijk Joodse onderduikers die tijdens de bezettingsjaren waren ondergedoken bij zijn ouders Jan en Gerritje Slotboom in de kleine woning aan de Julianastraat 34.

Tijdens de avondopening – na de Stille Tocht – van de Herdenkingsexpositie zal vanaf 20.30 uur het Hull Freedom Chorus enkele liederen ten gehore brengen.

De expositie sluit om 21.45 uur.

 

Het boek Julianastraat 34 is niet meer verkrijgbaar.

 

         

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Herdenkingsexpositie Grote Kerk 4 mei 2017

Dodenherdenking 4 mei 2017

 

STILLE TOCHT  4 mei 2017

 

Op 4 mei herdenkt Nederland alle slachtoffers die door oorlogshandelingen zijn vermoord of omgekomen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Voorafgaande aan de Dodenherdenking is er in Wageningen een Stille Tocht vanaf de Bergstraat. Bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat zullen herinneringssteentjes worden gelegd door burgemeester van Rumund en leerlingen van de Margrietschool namens alle inwoners van Wageningen.

Monument voor de Gevallenen

De Dodenherdenking vindt plaats bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg.
Burgemeester en mevrouw van Rumund leggen een krans namens alle inwoners van Wageningen.

 

 

 

 

Programma Dodenherdenking 2017:

 19.20 uur: Vertrek Stille Tocht vanaf De Bergstraat

 19.35 uur: Aankomst Joods monument  ‘de Levenspoort’ aan de Walstraat.

 19.55 uur: Aankomst Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg

 20.00 uur: Dodenherdenking, 2 minuten stilte en kranslegging.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Dodenherdenking 4 mei 2017

Ede straatnamen verzetsmensen

 

 

Burgemeester van der Knaap maakte op het Vrijheidsfestival – herdenking van de bevrijding van Ede op 17 april 1945-   bekend dat op de nieuw te bouwen wijk op het voormalig kazerneterrein Simon Stevin 15 verzetsvrouwen en – mannen worden herdacht met een straatnaam. Vijf verzetsmensen uit de omliggende dorpen zullen eveneens met een straatnaam worden herdacht  in hun eigen dorp.

Bijzonder is de vermelding van de vrouwelijke verzetsmensen. Deze bijzondere groep vrouwen hebben belangrijk en gevaarlijk werk verricht tijdens de bezettingsjaren, maar zijn na de bevrijding in 1945 meestal vergeten!

Een van hen was Rachel Roos, een Joodse onderduikster die met haar moeder, het gezin van haar broer, haar verloofde Marcel en zijn familie vanuit Rotterdam een onderduikplaats vond in Bennekom. Rachel Roos, beter bekend als Didi Roos sloot zich aan bij de verzetsgroep van Bill Wildeboer in Ede. In november 1944 werd zij gearresteerd en zwaar mishandeld tijdens haar gevangenschap in Apeldoorn. Ze overleefde en trouwde op 9 mei 1945 met haar Marcel in Ede.
Rachel Roos overleed in november 1989 in Israël.

De andere namen zijn:
Ede: Janny Laupman – Wiesje Boonzaaijer – Piet Rombout –Pieter van Vark – Ariën Thomassen –Egbert Veen – Rijk Tigelaar – Piet Smit –Cornelis Verduijn –Cornelis Garritsen- Barend Veenendaal – gebroeders Steenbergen – Folkert Roosjen – Henk Wildenburg .
Bennekom: Simon van den Bent – Jan Willem Schouten – Peter Roseboom.
Lunteren: Henk en Wim van der Mheen.
Ederveen: Gerard Lambert.

 

In het boek Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1945 is het verhaal over Didi Roos te vinden geschreven door Anneke Nagtegaal.

De meeste van bovengenoemde namen komen voor in het boek ‘Door de vrijheid geroepen’ van Ben Verduijn

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Ede straatnamen verzetsmensen

Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1944. 2e druk

 

 

Op dinsdagavond 4 april 2017 presenteerde de vereniging Oud-Bennekom de 2e druk van het boek Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1944 geschreven door Kees Heitink en Ad Nooij.

Bennekom: Joods Toevluchtsoord 2e druk

De 2e druk is uitgebreid met 25 pagina’s met nieuwe informatie en correcties over Joodse onderduikers in Bennekom.

 Voor degene die het boek als 1e druk hebben gekocht ligt er een supplement klaar met aanvullingen bij de vereniging.

Vereniging Oud-Bennekom

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Bennekom Joods Toevluchtsoord 1940-1944. 2e druk

Beekstraat 2017 Herdenken en Adoptie

 

Leerlingen Ireneschool herdenken bominslag Beekstraat 26 maart 1943

 

Beekstraat 27 maart 2017
Herdenken en adoptie

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de Ireneschool hielden vandaag  – 27 maart 2017 – voor de 11e keer, samen met burgemeester van Rumund, wethouder Gudden en enkele belangstellenden een herdenkingsceremonie bij de Gedenksteen aan de Beekstraat waar de slachtoffers van de bominslag van 26 maart 1943 werden herdacht. 

Na deze herdenking vertrokken de leerlingen naar hotel de Wereld.
Hier volgde de adoptieoverdracht, groep 8 droeg de adoptie van de Gedenksteen over aan groep 7.

De leerlingen van groep 8 kregen als dank een oorkonde en een fakkelspeldje namens de gemeente Wageningen.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Beekstraat 2017 Herdenken en Adoptie

Cornelis Mulder verzetsman

 

Scheve Kees

 

Kees Mulder

Cornelis (Kees) Mulder was een veelzijdig en sociaal bewogen Wageninger. Kees werd geboren in de Nude op 1 december 1895, zijn ouders waren Dirk Mulder en Elisabeth de Kloet. Zijn bijnaam was Scheve Kees
Zoals zoveel stadsgenoten werkte Kees als sigarenmaker bij de Schimmelpenninck sigarenfabriek.

Na de oprichting, in Wageningen, van de OD eind 1940 sloot hij zich hierbij aan.
Kees Mulder vervulde, wat later in de bezettingstijd, een zeer belangrijke rol in het verzet. Het zoeken van onderduikadressen en het verzorgen van de onderduikers was bijna een dagtaak voor hem. Onverschrokken ging hij te werk. Hij ‘verzamelde’ na de luchtlandingen in september 1944 bij Heelsum, geallieerde militairen en bracht die onder in een schuilkelder op de begraafplaats. Daarna werden ze overgebracht naar de boerderij aan de Rijn,  De Wolfswaard, meestal achter op de fiets. In zeven tochten per roeiboot werden 69 geallieerden militairen de Rijn overgezet. Kees Mulder kreeg voor zijn inzet de Engelse ‘King George Medaille’ en de Amerikaanse ‘Medal of Freedom’.

Kees Mulder overleed op zondag 1 augustus 1965 en werd op 5 augustus om 13.00 uur onder grote belangstelling begraven op de Algemene begraafplaats in Wageningen.

Wageningen herdenkt Kees Mulder met een straatnaam.

Op 13 mei 1968 kreeg de Beneden-Buurt de Kees Mulderweg.

Kees Mulderweg

Dit straatnaambord was, na de komst van de blauwe straatnaamborden, tientallen jaren bevestigd aan de gevel van de woning Kees Mulderweg 59.

 

Bronnen;
Archief gemeente Wageningen.
Register van geboorten.
Bevolkingsregister 7.172.
Foto; Collectie J.B Blankestijn.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Cornelis Mulder verzetsman

De Levenspoort adoptieoverdracht

 

Vrijdag 27 januari 2017, op de Internationale Holocaustdag, vond in Wageningen de jaarlijkse adoptieoverdracht plaats van het Joods monument ‘De Levenspoort’. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Margrietschool waren samen met burgemeester Van Rumund, wethouder mw. Lara de Brito en bestuursleden van de Stichting Joods Erfgoed naar het monument aan de Walstraat gekomen. Tijdens een korte ceremonie herdachten ze de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duitse bezetter werden gedeporteerd en vermoord.

Sinds de onthulling op 4 mei 2000 ‘zorgen’ de leerlingen voor het monument en wordt jaarlijks een korte ceremonie gehouden om de zorg over te dragen van groep 8 naar groep 7. Bij het monument hielden burgemeester Van Rumund en de heer Jaap Meijer van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen een toespraak. Beiden benadrukten dat deze inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis nooit vergeten mag worden en hoe de kracht van persoonlijke verhalen hieraan bijdraagt. Dat juist deze persoonlijke verhalen ons raken, omdat we ons erin kunnen herkennen en verplaatsen.

De leerlingen hadden op school gedichten, verhaaltjes of een rap gemaakt waarvan een aantal bij het monument werden voorgedragen. Na een minuut stilte werd het Wilhelmus gezongen en hielpen twee leerlingen bij het hijsen van de vlag. Tot slot legden de leerlingen herinneringssteentjes bij het monument. Dit eeuwenoude gebruik is een eerbetoon aan de overledenen en houdt de herinnering aan alle dierbaren levend.

Foto: Emile de Jonge
27 januari 2017

Voorafgaand aan het tweede deel van het programma in Hotel de Wereld maakten de leerlingen een korte tussenstop bij de Regionale Israëlitische begraafplaats –Oude Joodse begraafplaats- aan het Kerkhofpad. In de capitulatiezaal van Hotel de Wereld droegen de leerlingen van groep 8 de zorg voor ‘hun’ monument symbolisch over aan de leerlingen van groep 7. De burgemeester deelde oorkondes uit aan groep 8 omdat zij een jaar lang voor het monument hadden gezorgd.

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor De Levenspoort adoptieoverdracht

The Holocaust Memorial Day 2017 Wageningen

Adoptieoverdracht Joods monument ´De Levenspoort´

 

Op vrijdag 27 januari – The Holocaust Memorial Day- vindt de Holocaust herdenking in Wageningen plaats bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat.

De stichting Joods Erfgoed Wageningen, de gemeente Wageningen en de Margrietschool hebben besloten om de adoptieoverdracht van het monument door leerlingen van de Margrietschool tijdens deze herdenking te laten plaatsvinden.  De herdenking en overdracht vinden plaats om 10.00 uur bij het Joods monument aan de Walstraat.

 

De Levenspoort Joods monument

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz 27 januari 1945 uit tot een herdenkingsdag: The Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden

Gekozen is voor 27 januari omdat dit de dag is waarop in 1945 de soldaten van het Russische leger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijdden.

 

Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers.

In Nederland vindt op de laatste zondag van januari, sinds 1952, de Auschwitzherdenking plaats. De opzet daarvan is na de aanwijzing door de VN niet ingrijpend veranderd.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor The Holocaust Memorial Day 2017 Wageningen

Boeslaan

 

Op 28 oktober 1943 werd dr. Jan Boes geneesheer-directeur van het Wageningse ziekenhuis Ziekenzorg en verzetsman in opdracht van de Sicherheitsdienst [SD] bij zijn woning vermoord.

De Berglaan in de wijk Hamelakkers [Sahara] werd per 26 januari 1946 veranderd in Dr. Boeslaan. In 1976 werd de Dr. Boeslaan gewijzigd in Boeslaan.

De gemeente Wageningen heeft in 2011 besloten – na herhaalde verzoeken – om verwijzingen te maken op de straatnaamborden van vernoemde personen.

Straatnaambord Boeslaan

Straatnaambord Boeslaan

Boeslaan blijft Boeslaan met een extra vermelding:

J Boes (1893-1943) Arts, Verzetsman

Op 18 juni 1987 werd in het Pieter Pauw Ziekenhuis een naambord onthuld. Het was het oude straatnaambord  van de Dr. Boeslaan, dat vanaf deze datum de gang naar het operatiecomplex aanduidde. Ter gelegenheid van deze onthulling had dr. R.A.R. Elders, chirurg in het Pieter Pauw ziekenhuis, een boekje samengesteld met historische gegevens over dokter Boes en over de oprichter van het ziekenhuis, Pieter Pauw.
Het straatnaambord werd geplaatst tegenover een reliëf van dokter Boes. Eerder was dit reliëf te zien in de bezoekershal van ziekenhuis Ziekenzorg aan de Rijksstraatweg. Het was vervaardigd door de heer Sikken en werd bekostigd uit gelden van een comité onder voorzitterschap van Ir. A.P. Kole voor de verbouwing in 1957. Op 14 januari 1958 werd dit reliëf officieel aangeboden.

Het reliëf en het oude naambord zijn helaas verdwenen.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Boeslaan

Herdenking Airborne Begraafplaats Oosterbeek

 

Arnhem Oosterbeek War Cemetery 1939-1945

Op zondag 18 september 2016 vindt op de Airborne Begraafplaats de jaarlijkse herdenking plaats.

Aanvang 11.00 uur.

Oosterbeek Airborne Begraafplaats

Oosterbeek Airborne Begraafplaats

Op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem. Op de eerste zondag na 17 september worden zij met groot eerbetoon herdacht in het bijzijn van hun familie, veteranen en belangstellenden.

Traditioneel leggen ‘bloemenkinderen’ – schoolkinderen uit de gemeente Renkum en omliggende gemeenten- bloemen bij de graven tijdens deze herdenking.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Herdenking Airborne Begraafplaats Oosterbeek

Adoptie geallieerde graven Wageningen

 

Op deze zeer warme donderdagmiddag van 15 september 2016 kwamen de leerlingen van groep 7 en 8 van de G.J. van den Brinkschool naar de begraafplaats de Leeuwerenk voor de adoptieoverdracht van de geallieerde graven.

Leerlingen G.J. van den Brinkschool. Leeuwerenk Wageningen

Leerlingen G.J. van den Brinkschool.
Leeuwerenk Wageningen

Ze werden welkom geheten door de locoburgemeester van Wageningen mw. Lara de Brito en de consul van de oorlogsgravenstichting de heer Jan Verwoert.

Na een minuut stilte werden door de leerlingen veel prachtige zelfgemaakte  gedichten voorgedragen.

In de aula van de begraafplaats werd de ceremonie daarna voortgezet en kregen de leerlingen van mw. de Brito een oorkonde en een vrijheidsspeldje.

 

 

 

 

 

 

Tijdens de aanvoer van de luchtlandingstroepen op 18 september 1944, werd een C-47 getroffen door Duits afweergeschut en stortte brandend neer in een weiland bij de boerderij van Vermeer aan de Rijnsteeg in Wageningen. Negen inzittenden werden gedood, zeventien parachutisten overleefden en werden door verzetsmensen in veiligheid gebracht. Op de begraafplaats bevinden zich zeven graven van deze militairen.

Geallieerde graven Leeuwerenk Wageningen

Geallieerde graven Leeuwerenk Wageningen

De zeven militairen zijn Frank Housham (33 jaar), Edward Leonard James (18 jaar), Cecil Frank Arthur Page (20 jaar), George Bell (24 jaar), Mark Borland (29 jaar), James William Barlow(24) zij overleden op 18 september 1944 en George Edward Morris (29)  hij overleed op 23 september 1944 in het Wageningse ziekenhuis.

Op 31 mei 1945 werd het lichaam van Frederick Stephenson (28) in de Rijn bij Wageningen gevonden. Vermoedelijk is deze parachutist, in september 1944, bij het terugtrekken over de Rijn te water geraakt en verdronken. Hij werd naast de zeven anderen begraven.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Adoptie geallieerde graven Wageningen

Harmen Meurspad

 

In Wageningen is, in de wijk Kortenoord, een pad naar de kunstschilder Harmen Hermanus Meurs genoemd. Medio 2011 zijn deze straatnamen vastgesteld door de
gemeente Wageningen. Het thema is kunstenaars die een binding hebben met Wageningen.

Het Harmen Meurspad is een groen slingerpad door de wijk.

Harmen Meurspad Kortenoord Wageningen

Harmen Meurspad
Kortenoord Wageningen

Harmen Hermanus Meurs werd op 17 januari 1891 aan de Nudewal  [Walstraat] in Wageningen geboren, hij overleed op 16 november 1964 in Ermelo Speuld. Zijn ouders zijn Jan Jacob Meurs, huisschilder en Johanna Sachteleben.

Harmen Meurs was vanaf 1905 leerling bij Louis Raemaekers en August Falise. Op 15 jarige leeftijd trad hij in dienst bij de Phylopathologische Dienst van de Landbouwhogeschool als tekenaar /aquarellist van de verschillende stadia van plantengroei en –ziekten. In Amsterdam volgde hij van 1909 tot 1912 de avondopleiding van de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksacademie voor beeldende kunsten.

Later werkte Meurs als schilder, leraar, graficus, grafisch ontwerper, linosnijder, lithograaf en tekenaar in Amsterdam. Meurs was sociaal bewogen, communist en een fel tegenstander van het nationaalsocialisme en gaf daar al 1936 uiting aan in zijn werk zoals ‘Protest’ tegen de Naziterreur.
Tijdens de Duitse bezetting weigerde Meurs lid te worden van de Duitse ‘Reichskulturkammer’  [Kultuurkamer] en kreeg een beroepsverbod.
Hij trok zich terug uit het kunstenaarscircuit en woonde met zijn Joodse vrouw, de schilderes Berthe Edersheim tijdens de bezettingsjaren in Putten.
Na 1945 verbleef hij enige tijd in Spanje en Frankrijk en bleef schilderen tot zijn dood in 1964.

Bronnen:
Gelders Archief
Gids Burgerlijker Stand
St. tot Expl. v.h. Rijksbureau van Kunsthistorische Documentatie.
Gemeentearchief Wageningen.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Harmen Meurspad

Herdenking Kindertransporten Kamp Vught

 

 

In het Nationaal Monument Kamp Vught wordt op zondag 5 juni 2016 de transporten van tenminste 1296 Joodse kinderen in juni 1943 vanuit dit kamp herdacht.

Kindermonument kamp Vught Teus van den Berg-Been

Kindermonument kamp Vught
Teus van den Berg-Been

 

De kinderen werden via kamp Westerbork gedeporteerd naar Sobibor en direct na aankomst op 11 juni 1943 vermoord.

De openbare herdenking van de kindertransporten wordt georganiseerd door het Nationaal Monument Kamp Vught en Stichting Sobibor.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Herdenking Kindertransporten Kamp Vught

Dodenherdenking 2016 Wageningen

 

STILLE TOCHT

Op 4 mei herdenkt Nederland alle slachtoffers die door oorlogshandelingen zijn vermoord of omgekomen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Voorafgaande aan de Dodenherdenking is er een Stille Tocht vanaf de Bergstraat.
Bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat worden herinneringssteentjes gelegd door burgemeester van Rumund namens alle inwoners van Wageningen.

Monument voor de Gevallenen

Monument voor de Gevallenen

De Dodenherdenking vindt plaats bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg.
Burgemeester van Rumund legt een krans namens alle inwoners van Wageningen.

 

Programma Dodenherdenking 2016:

19.00 uur
Bergstraat verzamelen
Toespraak prof. Ir. M.S. Elzas, voorzitter Stichting Joods Erfgoed Wageningen
19.30 uur
Vertrek Stille Tocht
19.40 uur
Aankomst ‘de Levenspoort’ aan de Walstraat.
19.55 uur
Aankomst Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg
20.00 uur Dodenherdenking

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Dodenherdenking 2016 Wageningen

Dodenherdenking Nationaal Ereveld Loenen 2016

 

Dodenherdenking Ereveld Loenen aanvang 14.00 uur.

Ereveld Loenen Kapel en monument Vallende Man

Ereveld Loenen
Kapel en monument Vallende Man

 

Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting verzorgt minister-president Mark Rutte de openingstoespraak tijdens de traditionele dodenherdenking op 4 mei op Nationaal Ereveld Loenen. Daarnaast legt hij een krans bij het monument ‘De Vallende Man’.

Na de minister-president spreekt aalmoezenier G. van Valen en brengen leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn een eerbetoon aan enkele van de slachtoffers op het ereveld.

De herdenking is publiek toegankelijk en wordt bijgewoond door nabestaanden en belangstellenden.

 

Programma

Toespraak door minister-president M. Rutte
Muziek door Maarten Peters
Toespraak door aalmoezenier G. van Valen
Muziek door Maarten Peters
Bijdrage door leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn
Kranslegging bij De Vallende Man Taptoe
Eén minuut stilte
Wilhelmus (eerste en zesde couplet)

Het programma wordt muzikaal ondersteund door de Politiekapel van het district Noord- en Oost-Gelderland o.l.v. de heer J.W. Schoonhoven.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Dodenherdenking Nationaal Ereveld Loenen 2016

Adopteer een Monument

 

Adopteer een monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen woonplaats adopteren. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken.

De leerlingen wonen – op een voor de school geschikt tijdstip – een herdenking bij het monument bij. Ze zijn zelf actief met gedichten en verhalen en soms muziek.

adoptie boeket

Van de Wageningse oorlogsmonumenten worden er zes geadopteerd door basisscholen, één monument wordt geadopteerd door Wageningse sportverenigingen. Het Nederlands-Indiëmonument en de geallieerde graven vallen onder de geadopteerde oorlogsmonumenten.

Het project  Adopteer een monument  is ontstaan vanuit de Stichting Februari 1941. Initiatiefnemer was de heer Henri Regeling. De stichting werd door hem opgericht in 1982, de reden voor de oprichting was met name het slechte onderhoud van oorlogsmonumenten. Het symbolisch adopteren van een oorlogsmonument was volgens Regeling een goede gedachte om kinderen te betrekken bij de oorlogsgeschiedenis uit hun eigen omgeving.
Op 4 mei 1985 vonden de eerste 25 adopties plaats. De Wageningse Jozefschool was één van de eerste scholen die meededen aan het project. Zij adopteerden het Nationaal Bevrijdingsmonument Wageningen en doen dat nog steeds.
In 2004 werd  Adopteer een Monument  overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Het comité biedt scholen ondersteuning en educatief materiaal over 4 en 5 mei, oorlog en vrijheid.

Het Wageningse comité 4&5 mei was jarenlang verantwoordelijk voor de plaatselijke adoptieoverdracht.

Sinds 2016 organiseert de gemeente Wageningen samen met de betreffende basisscholen en sportverenigingen op voortreffelijke wijze deze herdenkingen en adoptieoverdrachten.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Adopteer een Monument

Adoptie Joods monument De Levenspoort

 

 

Vrijdag 22 april 2016 vond de adoptieoverdracht plaats van het Joods monument De Levenspoort aan de Walstraat door leerlingen van groep 7 en 8 van de Margrietschool. Sinds de onthulling op 4 mei 2000 ‘verzorgen’ leerlingen van de Margrietschool dit monument middels een jaarlijkse adoptieoverdracht.

Adoptieoverdracht De Levenspoort door leerlingen Margrietschool

Adoptieoverdracht De Levenspoort door leerlingen Margrietschool

Voorafgaande aan deze overdracht had de voorzitter van Joods Erfgoed Wageningen prof. ir. M.S. Elzas maandag 18 april  een gastles gehouden voor groep 7 en 8 van de Margrietschool.

Tijdens een korte ceremonie herdachten de leerlingen samen met burgemeester van Rumund, leden van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen en andere belangstellenden de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de Duitse overheersing in de jaren 1940-1945 werden gedeporteerd en vermoord.  

Burgemeester van Rumund en de vicevoorzitter van Joods Erfgoed Wageningen mw. Madelon Bino – Meijers hielden een toespraak waarin werd benadrukt hoe belangrijk herdenken is. Dat het verleden onlosmakelijk verbonden is met het heden en de toekomst èn dat door het leggen van herinneringssteentjes letterlijk een steentje wordt bijgedragen aan een toekomst in vrijheid.
Door de leerlingen werden zelfgemaakte gedichten en verhaaltjes voorgedragen en legden zij steentjes en Margrietjes bij het monument.

Na deze plechtigheid vertrokken alle aanwezigen naar de oude Joodse begraafplaats  [Regionale Israëlitische Begraafplaats] aan het Kerkhofpad voor een kort verhaal over deze begraafplaats verteld door Jaap Meijer.

Vervolgens werden de leerlingen en begeleiders ontvangen in hotel De Wereld. Daar ontvingen de leerlingen van groep 8 de oorkondes en fakkels en vond de overdracht plaats naar groep 7.

De leerlingen mochten na het officiële gedeelte vragen stellen aan Henk van de Beek voormalig marineofficier, hiervan werd gretig gebruik gemaakt.

 

De adopties worden – namens de gemeente Wageningen – georganiseerd door
mw. K.R. Takkenkamp.                              

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Adoptie Joods monument De Levenspoort

De bevrijding van Wageningen

 

17 april 1945

 

Wageningen werd op 17 april 1945 bevrijd door het Duke of Wellington Regiment Britisch 49th Infantry Division, bijgenaamd Polar Bears, welke was toegevoegd aan het Eerste Canadese Legerkorps onder leiding van luitenant-generaal C. Foulkes.
Het Duke of Wellington Regiment liftte op 17 april met tanks van het Ontario Regiment richting Wageningen.

 

Lees verder

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor De bevrijding van Wageningen

Jozefschool en adoptiemonument

 

 

 

Op 6 april 2016 vond de adoptieoverdracht plaats van groep 8 naar groep 7 door leerlingen van de Jozefschool.

Deze adoptieoverdracht vond plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmonument  aan het 5 Meiplein in aanwezigheid van burgemeester Van Rumund, begeleidende leerkrachten en andere belangstellenden.

Bij het monument werden de leerlingen toegesproken door de burgemeester, die in zijn toespraak de nadruk legde op Vrede, Vrijheid en Veiligheid. Er werden gedichten voorgelezen en het Wilhelmus gezongen.

Na het steken van de bloemen en de groepsfoto werd in hotel De Wereld het programma voortgezet met het voordragen van enkele gedichten.

Leerlingen Jozefschool

Leerlingen Jozefschool

 

Leerlingen van groep 8 ontvingen van de burgemeester de oorkondes en fakkels en werd het monument symbolisch overgedragen aan groep 7.
Ter afsluiting beantwoordde de voormalig marineofficier Henk van de Beek vragen van de leerlingen.

De Jozefschool was de eerste school in Wageningen die een oorlogsmonument adopteerde.
De leerlingen zijn elk jaar op 5 mei aanwezig bij de kranslegging bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Meiplein.

De adopties worden – namens de gemeente Wageningen – georganiseerd door mw. K.R. Takkenkamp .

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Jozefschool en adoptiemonument

De Vrijheid Omarmt

 

Adoptieoverdracht 6 april 2016 Johan Frisoschool

 

Op 6 april 2016 vond de adoptieoverdracht plaats van groep 8 naar groep 7 door leerlingen van de Johan Frisoschool.

Foto: Linda Selman

Foto: Linda Selman

Deze adoptieoverdracht vond plaats bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in aanwezigheid van burgemeester Van Rumund, begeleidende leerkrachten en andere belangstellenden.
Namens de school werd de overdracht geleid door de voortreffelijke ceremoniemeester mw. Linda van den Anker.
Het thema was dit jaar ‘De Vrijheid Omarmt’

De leerlingen herdachten bij het monument de Wageningse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het programma startte met een toespraak van Rudi Hemmen, directeur van de school. Daarna werden gedichten voorgedragen en hielpen leerlingen met het hijsen van de vlag terwijl het Wilhelmus werd gezongen.

Burgemeester Van Rumund hield een toespraak waarin hij benadrukte;

We staan hier om te herdenken. Het herdenken en omarmen van Wageningse slachtoffers. Inwoners uit ónze Stad der Bevrijding. Zij kregen door de gedenkplaten op het monument  allen een naam en zijn hierdoor geen nummers meer. Wij kennen het belang van Vrede, Vrijheid en Veiligheid. Op jullie leeftijd zo vanzelfsprekend. Voor kinderen in bijvoorbeeld Syrië is dit helemaal niet vanzelfsprekend. Zij leven voortdurend in angst en vluchten niet zomaar.
* Ook hier in Wageningen worden wij met deze angst geconfronteerd: de Wageningse Tri die samen met zijn ouders met uitzetting wordt bedreigd. Hun toekomst is momenteel onzeker. Wat gebeurt er als zij terug moeten naar Vietnam? Jongens en meisjes we moeten blijven uitdragen hoe belangrijk een vrije en veilige samenleving is”.

Met het leggen van een bloemstuk en het maken van een groepsfoto werd het buitengedeelte afgesloten.

Johan Frisoschool

Johan Frisoschool

In Hotel de Wereld volgde nog een korte bijeenkomst waarbij de burgemeester oorkondes en fakkels uitreikte aan de leerlingen uit groep 8 en werd het monument symbolisch overgedragen aan groep 7. Tevens werd de wens uitgesproken dat de leerlingen van de Johan Frisoschool ook dit jaar weer present zullen zijn tijdens De Stille Tocht op 4 mei. Ter afsluiting beantwoordde Henk van de Beek, voormalig marineofficier, vragen van de leerlingen.

De adopties worden – namens de gemeente Wageningen – georganiseerd door mw. K.R. Takkenkamp .

 

*Burgemeester van Rumund twittert op 7 april 2016 om 16.58 u Tri Pham en zijn ouders mogen blijven!

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor De Vrijheid Omarmt

Adoptie Nationaal Bevrijdingsmonument 2016

 

 

Woensdagmorgen 6 april 2016 vindt de jaarlijkse adoptieoverdracht plaats van groep 8 naar groep 7 van de Jozefschool bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Meiplein te Wageningen.

 

adoptie boeket

 

Programma:

10.20 uur toespraak burgemeester van Rumund gevolgd door het hijsen van de vlag en het zingen van twee coupletten van het  Wilhelmus.

10.30 uur in hotel de Wereld worden gedichten voorgedragen door de leerlingen. Uitreiking van de oorkondes en fakkels door de burgemeester.

 

De leerlingen van de groepen  7 en 8 van de Jozefschool zijn ook aanwezig op 5 mei bij de plechtigheden en de aanvang van het defilé op het 5 Meiplein tijdens het Bevrijdingsfeest.

 

Belangstellenden zijn welkom bij de adoptieceremonie.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Adoptie Nationaal Bevrijdingsmonument 2016

Adoptie Monument voor de Gevallenen 2016

 

Als voorbereiding op de adoptieoverdracht hebben vier leerlingen van de locaties West en Zuid van de Johan Frisoschool woensdagmorgen 30 maart de plantenbakken bij het Monument voor de Gevallenen gevuld met kleurrijke violen.

 

adoptie boeket

Op woensdagmorgen 6 april 2016 vindt bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg te Wageningen tijdens een korte plechtigheid  de adoptieoverdracht plaats  van groep 8 naar groep 7 van de Johan Frisoschool.

 

 

Het programma:

9.00 uur welkom door de ceremoniemeester mw. Linda van den Anker
toespraak directeur Johan Frisoschool de heer Rudi Hemmen,
gedichten voorgedragen door leerlingen
hijsen van de vlag
twee coupletten van het Wilhelmus
toespraak van burgemeester van Rumund
gedichten voorgedragen door leerlingen
bloemen leggen.

9.25 uur vertrek naar hotel De Wereld.
9.35 uur uitreiken oorkondes en fakkels door burgemeester van Rumund.

 

Belangstellenden zijn welkom bij de adoptieceremonie.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Adoptie Monument voor de Gevallenen 2016

Leerlingen Ireneschool herdenken bominslag

Leerlingen Ireneschool herdenken bominslag Beekstraat 26 maart 1943

 

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de Ireneschool hielden vandaag voor de 10e keer, samen met burgemeester Van Rumund, een adoptieceremonie bij de Gedenksteen in de Beekstraat. Na de ceremonie gingen de leerlingen naar de bibliotheek. Hier droeg groep 8 de zorg voor het monument over aan groep 7.

 Adoptieceremonie

Foto: Ilja van Greven

Foto: Ilja van Greven

 Na aankomst van de leerlingen stelden zij zich op rondom de Gedenksteen. De burgemeester begon met een toespraak waarin hij zei: “We staan hier om te herdenken dat in 1943, op deze plek, een bom viel. Als burgemeester sta ik hier vandaag met een dubbel gevoel. Afgelopen dinsdag ontploften dichtbij ook bommen. Vandaag hangen op veel huizen, gemeentehuizen en overheidsgebouwen de vlaggen half stok. Half stok, net als deze vlag. Uit eerbetoon aan het feit dat we stil staan bij een vreselijk drama. Een verschrikkelijke gebeurtenis, zoals ook hier in de Beekstraat in 1943. Hierbij vielen 27 slachtoffers. Jullie generatie is belangrijk, omdat wij hier in Wageningen, maar ook overal ter wereld ons realiseren dat vrijheid en vrede niet meer vanzelfsprekend zijn. Vrijheid en vrede worden bedreigd, maar voor jullie liggen er kansen. Kansen om in de toekomst bij te dragen aan vrede en een vrije samenleving die open is en die respect heeft voor iedereen. Waar je elkaar gewoon kunt aanspreken van mens tot mens, van kind tot kind. Voor ons allemaal ligt een belangrijke taak; we moeten blijven uitdragen dat liefde sterker is dan haat.”.

Het programma bestond verder uit het hijsen van de vlag, het zingen van het Wilhelmus, het oplezen van de namen van de slachtoffers, het voorlezen van zelfgeschreven gedichten en het leggen van bloemen.

Waarom oorlog?
Is het nodig voor macht of kracht

Of voor wraak of een sadistische lach?
Hoezo niet vrede?
Dan kunnen we allemaal gewoon verder met leven

Naomi groep 8

 

Foto: Ilja van Greven

Foto: Ilja van Greven

Na de herdenking liepen de leerlingen naar de bibliotheek voor de zorg overdracht van het monument. De burgemeester reikte oorkondes uit aan de leerlingen van groep 8, als dank dat zij een jaarlang de zorg voor de Gedenksteen op zich hadden genomen. Vervolgens vond de overdracht van het adoptieboek van groep 8 naar groep 7 plaats.

Scholenproject

Sinds 2007 is de Gedenksteen in de Beekstraat geadopteerd door de Ireneschool in het kader van het scholenproject ‘Adopteer een monument’. Dit is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende zaken.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Leerlingen Ireneschool herdenken bominslag